Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών

vouli indicatorΜε ευρεία συναίνεση επί της αρχής, εγκρίθηκε από τις επιτροπές Δεοντολογίας και Κανονισμού της Βουλής, ο Κώδικας Δεοντολογίας των Βουλευτών.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας εισάγεται την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, για συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων.

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, επί της αρχής θετικά τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, και το Ποτάμι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δήλωσε παρών επί της αρχής, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

“Νομίζω ότι η συζήτηση που έγινε προχθές ήταν πολύ γόνιμη και μπορέσαμε να συνεννοηθούμε επί της ουσίας και να υπάρξουν όλες εκείνες οι αναγκαίες επιδιορθώσεις και αποσαφηνίσεις», δήλωσε στην κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, αναφερόμενος στον Κώδικα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε, ότι «αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν είναι ένα κείμενο λεπτομερειακό, αλλά στοχεύει στην δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου μιας κουλτούρας, αυτοπροστασίας και αυτοδέσμευσης και συνεπώς και τα επιμέρους άρθρα που αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα υπακούουν σε αυτό τον κανόνα”.

Ο κώδικας δεοντολογίας, θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και περιλαμβάνει 11 άρθρα, στα οποία ορίζεται τι συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων», ποια από τα δώρα που δέχονται βουλευτές είναι “παροχές και ωφελήματα», ενώ θέτει περιορισμούς στην «χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και εγγράφων προς ίδιον όφελος». Προβλέπει επίσης, πειθαρχικά μέτρα για τους παραβάτες βουλευτές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα