Εγκαινίασε δομές για παιδιά με αναπηρία η Θεανώ Φωτίου

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εγκαινίασε σήμερα τρείς δομές για παιδιά με αναπηρία στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας. Πρόκειται για τρία κτίρια που ανακαινίστηκαν με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενώ το σωματείο «Οι φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας-Πεντέλης» ανέλαβε την παρακολούθηση του έργου κατά την επισκευή.

Οι δομές θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση εξειδικευμένων προγραμμάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Η κ. Φωτίου κατά το χαιρετισμό που απηύθηνε ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί εγκαινιάζουμε τρία σπίτια που φτιάξαμε με τη βοήθεια του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για να στεγάσουμε το όραμά μας για τα παιδιά με αναπηρία. Αποδεικνύεται τι μπορεί να κάνει το δημόσιο με τη σύμπραξη και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Το πρώτο σπίτι είναι για έφηβους με αναπηρία και συγκεκριμένα για νέα κορίτσια που ζουν στο χώρο πολλά χρόνια και προετοιμάζονται για την αυτόνομη ή υποστηριζόμενη διαβίωσή τους. Για πρώτη φορά, οι έφηβοι διαχωρίζονται από τα μικρότερα παιδιά ώστε να ζήσουν την ηλικία τους με τους συνομηλίκους τους. Ήταν τα ίδια τα παιδιά που μας ενέπνευσαν γι αυτή την κίνηση, θεμελιώνοντας την ιδέα της αυτόνομης ή της υποστηριζόμενης διαβίωσής τους. Επιθυμούμε όλα τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να μπορέσουν να ζήσουν μέσα στην κοινότητα, με το κράτος να λειτουργεί υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησής μας, καθώς και όλων των φορέων που είναι σήμερα μαζί μας.

Η δεύτερη στέγη αποτελεί ένα κέντρο όπου παρέχονται θεραπευτικές υπηρεσίες σε άπορα ή ανασφάλιστα ανάπηρα παιδιά που προέρχονται από όλους τους δήμους του νότιου τομέα. Όλα τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικά προγράμματα αντί να προσφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα και είναι οι ίδιοι έμπειροι θεραπευτές του Παραρτήματος που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το τρίτο σπίτι υλοποιεί στην πράξη την ιδέα της αποϊδρυματοποίησης. Κι αυτό γιατί θα λειτουργεί ως ξενώνας βραχείας παραμονής για παιδιά με αναπηρίες, που ζουν με τις οικογένειές τους και για οικογενειακούς λόγους χρειάζονται την προσωρινή εξειδικευμένη φιλοξενία. Για παράδειγμα, οι γονείς θα μπορούν να αφήσουν το παιδί τους για μια εβδομάδα το καλοκαίρι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές με τα άλλα μέλη της οικογένειας παραμένοντας ήσυχοι ότι το παιδί τους συνεχίζει τις θεραπείες του, κάνοντας παράλληλα διακοπές.

Επίσης, σε περίπτωση οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος ο γονιός θα μπορεί να εμπιστευθεί το παιδί του στο κέντρο. Πρόκειται για το πρώτο σπίτι- ανάσα για γονείς παιδιών με αναπηρία. Όμοιες στέγες σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε τόσο στη δυτική Ελλάδα όσο και αλλού, καθώς αποτελούν μια μεγάλης σημασίας υποστηρικτική δράση της πολιτείας προς την οικογένεια του ανάπηρου παιδιού, στην κατεύθυνση της παραμονής των παιδιών αυτών μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα