Είναι η Καταλονία αρχή ενός ευρωπαϊκού ακρωτηριασμού;

Στην Καταλονία επικεντρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής ειδησεογραφία, ενώ στην Ευρώπη εκδηλώνονται σχετικά αθόρυβα από χρόνια πολλά άλλα αποσχιστικά κινήματα που βαθμηδόν καθορίζουν όλο και περισσότερο τις εκάστοτε τοπικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Τα αυτονομιστικά αυτά κινήματα της Ευρώπης εκδηλώνονται ιστορικά σε ολόκληρες περιοχές με διαφορετικά κίνητρα σε κάθε περίπτωση που αφορούν από γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές μέχρι οικονομικές και ιστορικές διαφοροποιήσεις. Ο βαθμός της αποσχιστικής έντασης ποικίλει, καθώς άλλα κινήματα επιδιώκουν να κερδίσουν λίγη περισσότερη αυτονομία από τις εθνικές κυβερνήσεις, άλλα, όπως στην Καταλονία, αποσκοπούν στην απόκτηση πλήρους ανεξαρτησίας και τίποτε λιγότερο από αυτό.

Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία περιοχές ολόκληρες έχουν πολύ διαφορετικές γλωσσικές, πολιτιστικές και ιστορικές καταβολές, γεγονός που οδηγεί σε πολυάριθμες και σημαντικές διαχωριστικές τάσεις. Ο γεωγραφικός παράγοντας  δυνητικά μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Έτσι η Σικελία ή οι Νήσοι Φερόε (μεταξύ Νορβηγίας, Σκωτίας και Ισλανδίας) – αλλά και οι χερσόνησοι (όπως η Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία) συχνά αναζητούν περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία, από τα κέντρα της εξουσίας.

Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, έκανε στο CNBC την περασμένη Τετάρτη μια σοβαρή επισήμανση λέγοντας επιγραμματικά ότι «η Ευρώπη των περιφερειών επιστρέφει».
«Πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποσχιστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου και της Ιταλίας και αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα», ανέφερε.

Στα πλαίσια αυτής της λογικής θα πρέπει να καταγραφούν σε αυτή τη φάση μερικά από τα μεγαλύτερα ιστορικά αυτονομιστικά κινήματα της Ευρώπης που παρακολουθούν το δημοψήφισμα της Καταλονίας με ενδιαφέρον.

Βενετία και Λομβαρδία

Δύο πλούσιες περιφέρειες της Ιταλίας η Λομβαρδία και το Βένετο πραγματοποιούν δύο δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου, με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία.
Και οι δύο περιοχές έχουν έντονα αποσχιστικά κινήματα, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας από την αντίληψη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται στις φτωχότερες νότιες περιοχές της χώρας. Όπως και με την Καταλονία και την Ισπανία, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας έχει εμποδίσει τα σχέδια των περιφερειών να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κι έτσι οι πολίτες σε κάθε περιοχή θα ερωτηθούν αν θέλουν περισσότερη αυτονομία (και περισσότερα χρήματα) από την εθνική κυβέρνηση.

Γνωστότερη ως η πιο ρομαντική πόλη του κόσμου και λιγότερο για τον αυξημένο εθνικισμό, αξίζει να αναφερθεί ότι η Βενετία έγινε μέρος της Ιταλίας μόλις το 1866. Το 2014, η Βενετία διενήργησε το δικό της μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες (89% ) ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι φόροι τους πηγαίνουν στον φτωχότερο νότο παρά συμβάλλουν σε επενδύσεις στην περιοχή.

Φλάνδρα και Βαλονία

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που πληθυσμιακά αποτελείται από τρεις κοινότητες, γλώσσες και περιοχές. Η Φλάνδρα και η φλαμανδική κοινότητα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου οι κάτοικοι μιλούν φλαμανδικά. Στο νότο εκτείνεται η γαλλόφωνη Βαλονία, ενώ υπάρχει και μια μικρότερη γερμανόφωνη περιοχή στα ανατολικά της χώρας. Μέσα σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές υπάρχουν επί μέρους αποσχιστικές κινήσεις που επιζητούν ανεξαρτησία.

Πολιτικές ομάδες όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, μια εθνικιστική, συντηρητική ομάδα που κυριαρχεί στο βελγικό κοινοβούλιο, υποστηρίζουν τη σταδιακή απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Το Euronews ανέφερε ότι το κόμμα είχε κρεμάσει μια καταλανική σημαία έξω από την έδρα του πρόσφατα για να υποστηρίξει την ισπανική αυτονομιστική κίνηση. Με τις εκλογές του 2019, το ζήτημα της φλαμανδικής ανεξαρτησίας είναι πιθανό να τεθεί επί τάπητος.

Η Χώρα των Βάσκων

Μια περιφέρεια της Ισπανίας που παρακολουθεί σίγουρα τα γεγονότα στην Καταλονία με ενδιαφέρον είναι η Χώρα των Βάσκων, μια “αυτόνομη κοινότητα” που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.
Όπως και η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων έχει τη δική της γλώσσα και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Σε αντίθεση με την Καταλονία, υπάρχει βίαιο ιστορικό με τρομοκρατικές επιθέσεις που διεξήγαγε η εθνικιστική και αυτονομιστική ομάδα ΕΤΑ. Το ένοπλο κίνημα για ανεξαρτησία συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός το 2010, η οποία πήρε μόνιμη μορφή το 2011.

Νότιο Τυρόλο

Η περιφέρεια του νότιου Τυρόλο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας και είναι επίσης γνωστή ως Alto Adige. Στην περιοχή κυρίαρχη γλώσσα είναι τα γερμανικά, ενώ μόνο το ένα τέταρτο των 510.000 κατοίκων της περιοχής μιλούν ιταλικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι αυτόνομη επαρχία από το 1972, δίνοντάς της ένα μεγαλύτερο επίπεδο αυτοδιάθεσης – η περιοχή έχει ένα αποσχιστικό κίνημα που θα ήθελε να αποχωρήσει από την Ιταλία και να επανενωθεί με την Αυστρία. Η περιοχή ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αλλά προσαρτήθηκε στην Ιταλία μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκωτία

Μία χώρα που επίσης ενδιαφέρεται για το καταλανικό δημοψήφισμα είναι η Σκωτία. Παρά το γεγονός ότι διεξήγαγε το δικό της δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, που οι αυτονομιστές έχασαν με 55% των ψηφοφόρων που επέλεξαν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ειδικά μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Μετά την ψηφοφορία στην Καταλονία την περασμένη Κυριακή, η επικεφαλής του SNP, Nicola Sturgeon, δήλωσε ότι η “δύναμη της αίσθησης” στην Καταλονία “δεν μπορεί να αγνοηθεί”, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες και από τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα