Είκοσι νεκροί από την πυρκαγιά σε πλοία στο στενό του Κερτς

Είκοσι ναυτικοί είναι νεκροί ή θεωρούνται νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε δύο πλοία που μετέφεραν αέριο κοντά στο στενό του Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

Οι ομάδες διάσωσης διέσωσαν δώδεκα ναυτικούς ενώ ανασύρθηκαν δέκα πτώματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξέι Κραβτσένκο, εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών.

Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων δέκα ναυτικών και θεωρούνται νεκροί, διευκρίνισε. «Δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί. Δεν είναι πλέον μια επιχείρηση διάσωσης», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως οι ναυτικοί που αγνοούνται πνίγηκαν «μπροστά στα μάτια των διασωστών» χωρίς να έχουν σωσίβια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια άντλησης καυσίμων από το ένα πλοίο στο άλλο και οι ναύτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα. Τα πληρώματα των δύο πλοίων, του Candy –επίσης γνωστό με το όνομα Venise– και του Maestro, αποτελούνταν από Ινδούς και Τούρκους. Το Candy είχε 17 μέλη πληρώματος και το Maestro 15, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Τα δύο πλοία περιλαμβάνονται σε κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και απειλούνταν με κυρώσεις εξαιτίας της μεταφοράς πετρελαίου στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ουκρανικές αρχές επέρριψαν στη Μόσχα την ευθύνη για το δυστύχημα. Όπως υποστηρίζουν, η Ρωσία προτρέπει τα πλοία που ταξιδεύουν προς το στενό του Κερτς και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε παράνομα η Μόσχα το 2014, να απενεργοποιούν το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πλοίων AIS ώστε να μην εντοπίζονται.

«Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν ένα δυστύχημα με φρικτές συνέπειες» ανέφερε σε ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο Κατεχόμενων Περιοχών. Το Κίεβο διευκρινίζει πως δεν γνωρίζει την προέλευση του αερίου που μετέφεραν τα πλοία, αλλά πρόσθεσε πως τα δύο πλοία μετέφεραν τακτικά αέριο από την Ουκρανία και από άλλες χώρες.

«Η πρεσβεία μας στη Μόσχα είναι σε διαρκή επαφή με τις ρωσικές υπηρεσίες για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τους Ινδούς που εμπλέκονται στο συμβάν και για να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια», ανέφερε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση η ινδική διπλωματία.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Κραβτσένκο, τα πλοία φλέγονταν ακόμη σήμερα το πρωί. «Υπάρχει τεράστια ποσότητα καυσίμων εκεί», δήλωσε. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο στενό του Κερτς, που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο νέων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, η Ρωσία άνοιξε πυρ και συνέλαβε κοντά στο στενό του Κερτς τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στα οποία επέβαιναν 24 ναύτες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η χειρότερη αντιπαράθεση με το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα