Δ. Bίτσας: Η ΝΔ παράγει fake news όταν καταγγέλλει θανάτους προσφύγων από αναθυμιάσεις

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική αποσυμφόρηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ότι είναι άριστη η συνεργασία της κυβέρνησης με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.Τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική αποσυμφόρηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ότι είναι άριστη η συνεργασία της κυβέρνησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ κατήγγειλε τη ΝΔ για fake news.

Για Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης: «Αυτό που έγινε στο Μαρακές είναι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να αποβεί ιστορικό. Το παγκόσμιο σύμφωνο για την τακτική, νόμιμη μετανάστευση είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη. Είναι ένα πολιτικό πλαίσιο όχι νομικά δεσμευτικό. Σε επίπεδο κυβερνήσεων αναπτύχθηκαν δύο γραμμές, η συντριπτικά πλειοψηφική αντιμετωπίζει το φαινόμενο ως κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Υπάρχουν οκτώ χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέσα σ αυτό. Εμείς κι οι περισσότερες χώρες θέλουμε διεθνείς συνεργασίες και διευθετήσεις. Έχει σημασία αυτό το κείμενο να ακολουθηθεί από πράξεις. Υπάρχουν επτά νομοθετήματα που αφορούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Υπάρχει συμφωνία για τα πέντε, όχι για το Δουβλίνο και για το κοινό σύστημα ασύλου που θα παραπεμφθούν σε έναν μεταβατικό μηχανισμό σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν. Το Δουβλίνο 4 είναι ένα σύνολο κανονισμών για το πώς γίνεται η κατανομή του ελέγχου και της εξέτασης του αιτήματος, πώς γίνονται οι επιστροφές. Πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες πρώτης υποδοχής και οι χώρες προορισμού, όπως είναι η Γερμανία. Το μεγάλο ζήτημα είναι ο ισοδύναμος επιμερισμός των ευθυνών.»

Για τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου: «Στη Μόρια σήμερα είναι κάτω από 5.000. Στην Κω κάτω από 1000, στη Χίο 1200, στη Λέρο σχεδόν 800, στη Σάμο σχεδόν 4.000. Είμαστε έτοιμοι για το ξεχειμώνιασμα, είναι επιτυχημένη η μεταφορά στην ενδοχώρα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία 2.000 άτομα έχουν δικαίωμα να έρθουν στην ενδοχώρα. Οι ροές είναι γενικά χαμηλές με εξαίρεση τη Σάμο όπου χθες έφτασαν 112 άτομα, υπάρχει ένα κύκλωμα διακίνησης με επίκεντρο τη Σάμο. Από τα βόρεια σύνορα οι ροές είναι επίσης χαμηλές.»

«Η ΝΔ παράγει fake news -συνέχισε ο κ. Βίτσας- όταν καταγγέλλει θανάτους προσφύγων από αναθυμιάσεις. Ποτέ δεν συνέβη αυτό, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία».

Σε σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο είτε από την ΕΕ είτε από το ελληνικό κράτος, κοιμόμαστε πολύ ήσυχοι το βράδυ, το βασικό μας μέλημα είναι να σεβαστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και των κατοίκων των περιοχών όπου φιλοξενούνται».

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι είναι άριστη η συνεργασία της κυβέρνησης με τον Επίτροπο για τη μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλο, για τον οποίο είπε ότι τιμά το χαρτοφυλάκιό του και ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα