Δ. Τσιόδρας: Να μην χάσουμε την ευκαιρία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Το σημερινό Σύνταγμα έχει πολλές διατάξεις που είναι παρωχημένες και θα πρέπει να αντικατασταθούν από καινούριες, όμως είναι όντως υπαρκτός ο κίνδυνος η αναθεώρηση να πάει στις καλένδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής «για τη συναινετική συνταγματική αναθεώρηση».

Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Τσίοδρας σημείωσε ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει μία διαφορετική θεώρηση σε σχέση με το αν είναι η κατάλληλη στιγμή να κατατεθούν οι προτάσεις και να πάμε σε μία συνταγματική αναθεώρηση, κρίνοντας ότι το πολιτικό κλίμα δεν βοηθάει», όμως, «η θέση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία εκφράστηκε από την κ. Γεννηματά, αλλά και από τις υπόλοιπες δυνάμεις είναι ότι είναι η στιγμή για τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, τότε πάρα πολλά ζητήματα που δεν μας αρέσουν αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα, παραπέμπονται για τη μεθεπόμενη Βουλή, μιας και αν δεν κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική -αν δεν ξεκινήσει δηλαδή τώρα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης- τότε χάνουμε χρόνο».

«Γι’ αυτό», συνέχισε «πιστεύουμε ότι πρέπει να προωθηθούν τώρα, μιας και θα πρέπει πολλά ζητήματα, τα οποία σήμερα σε πολλούς χώρους υπάρχουν δυνάμεις, που λένε ότι πρέπει να αλλάξουν, πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε».

«Πιστεύουμε ότι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση, γιατί όλοι παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν προνόμια του πολιτικού συστήματος, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η βουλευτική ασυλία, που θα πρέπει να αλλάξουν. Όλοι παραδεχόμαστε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν οι αιτίες που οδηγούν σε πρόωρες εκλογές και τέτοια είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η καταχρηστική επίκληση του λόγου του χειρισμού ζητήματος εθνικής σημασίας, προκειμένου να πάμε σε εκλογές» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές μετεκλογικών συνεργασιών του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι «πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και μετά να αρχίσουμε να τα συζητάμε για συνεργασίες». «Λέμε ότι σήμερα έχουμε αποστάσεις και από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και από το λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν υπάρχουν -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- προϋποθέσεις συνεργασίας. Το τι θα γίνει μετά από μία εκλογική αναμέτρηση, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία κ.λπ., είναι μία συζήτηση που αφορά επόμενο στάδιο. Αυτό που μας νοιάζει τώρα είναι να πούμε στον κόσμο, ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και να μπορέσουμε να καταθέσουμε προτάσεις, οι οποίες ακουμπούν τα ενδιαφέροντά τους» επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep tayip Erdogan, στη Βάρνα της Βουλγαρίας σημείωσε ότι «αυτό το οποίο βγήκε και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων και του κ. Erdogan είναι ότι ίσως να υπάρχον για τους δύο στρατιωτικούς κάποιες θετικές εξελίξεις, αυτό τουλάχιστον φάνηκε από κάποιες δηλώσεις». Εκτίμησε, δε, ότι «από τη στιγμή που υπάρχει κάποιο δέσιμο της Τουρκίας -έστω και χαλαρό- με την ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας, γιατί είναι ένα μέσον πίεσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα