Δ. Τζανακόπουλος: Θυμίζουμε σε κ. Μητσοτάκη και ΣΕΒ ότι δεν θα ακολουθήσουμε το υποχρεωτικό 12ωρο του φίλου τους Κουρτς

Αιχμές άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος για τη στάση που κρατάνε ΝΔ και ΣΕΒ στα εργασιακά, λέγοντας χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «έχουμε απέναντι μας τον κ. Μητσοτάκη που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οχτάωρο αλλά και τον ΣΕΒ που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα». «Θυμίζουμε σε κ. Μητσοτάκη και ΣΕΒ ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του νέου φίλου και συμμάχου του κ. Μητσοτάκη, κ. Κουρτς», ήταν το μήνυμα του Δ. Τζανακόπουλου.

Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ανέφερε ότι με βάση αυτό δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία με αυστηροποίηση των προστίμων σε περιπτώσεις υποτροπής αλλά και με δυνατότητα έκπτωσης προστίμου μόνο εφόσον προσληφθεί άμεσα ο εργαζόμενος σε θέση πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, αφορά την καθιέρωση αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα το έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου.

Ακόμη, εμπεριέχει και ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση και μαθητεία αλλά και για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων αλλά και ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων. Έρχεται δε σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

«Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα -και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το Μνημόνιο- να εντείνει τις παρεμβάσεις για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010- 2014», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχολίασε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον κο Μητσοτάκη που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οχτάωρο, αλλά και το ΣΕΒ που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020».

«Τα πολιτικά κίνητρα αναδείχθηκαν έτι περαιτέρω μετά την πριν από λίγη ώρα δήλωση του κ. Φέσσα, ο οποίος για άλλη μία φορά θέλησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Να θυμίσουμε, λοιπόν, και στον κο Μητσοτάκη, αλλά και στο ΣΕΒ που υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του κου Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κου Μητσοτάκη», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για τη συνεδρίαση της Διαδικασίας του Βερολίνου που κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δ. Βαλκανίων με την ΕΕ, όπου σε αυτή, εκτός από τα κράτη των Δ. Βαλκανίων, συμμετέχουν και κ-μ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπεόωπος. «Η Ελλάδα προσκλήθηκε φέτος για πρώτη φορά και πρόκειται να γίνει πλήρες μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου από την οποία ήταν μέχρι σήμερα αποκλεισμένη εξαιτίας της κοντόφθαλμης και αποτυχημένης πολιτικής Σαμαρά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. Σημείωσε επίσης ότι «αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στα Βαλκάνια και να αναδεικνύεται ως πυλώνας σταθερότητας και παράγοντας λύσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, εκτός των υπολοίπων θεμάτων που θα συζητήσει «έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «με δεδομένο όμως την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα, είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών». Και κατέληξε λέγοντας ότι «θα περιμέναμε από τη ΝΔ που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέτει σαφείς κανόνες σε μέχρι σήμερα απολύτως αρρύθμιστα πεδία της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία με αυστηροποίηση των προστίμων σε περιπτώσεις υποτροπής, αλλά και με δυνατότητα έκπτωσης προστίμου μόνο εφόσον προσληφθεί άμεσα ο εργαζόμενος σε θέση πλήρους απασχόλησης.

Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση του προστίμου είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας της επιχείρησης.

Μια δεύτερη σημαντική ρύθμιση που διευρύνει την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την καθιέρωση αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνης του αναθέτοντος το έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση του έργου.

Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι για υπεργολάβους μπορούν πλέον να στραφούν και κατά της αναθέτουσας αρχής ή του εργολάβου για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων απαιτήσεων τους.

Το νομοσχέδιο αυτό που εμπεριέχει και ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση και μαθητεία, αλλά και για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων, καθώς και ρυθμίσεις επί ασφαλιστικών θεμάτων έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

Σας θυμίζω το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου του 2017, με το οποίο τέθηκαν αυστηροί κανόνες για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχει φέρει η ανασυγκρότηση των συναφών ελεγκτικών μηχανισμών και ιδιαιτέρως του ΣΕΠΕ. Η αδήλωτη εργασία από το θεόρατο 20% που βρισκόταν στις αρχές του 2015 έχει μειωθεί στο 12% σήμερα, ενώ μέσα στην τριετία έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Μόνο για τον Ιούνιο στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο 33.620 θέσεων εργασίας, πράγμα που αποτελεί και τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση για τον μήνα Ιούνιο από το 2001.

Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το Μνημόνιο να εντείνει τις παρεμβάσεις για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010-2014.

Σε αυτήν την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον κο Μητσοτάκη που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οχτάωρο, αλλά και το ΣΕΒ που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Τα πολιτικά κίνητρα αναδείχθηκαν έτι περαιτέρω μετά την πριν από λίγη ώρα δήλωση του κ. Φέσσα, ο οποίος για άλλη μία φορά θέλησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Να θυμίσουμε, λοιπόν, και στον κο Μητσοτάκη, αλλά και στο ΣΕΒ που υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του κου Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του κου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία εκκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Μέρκελ, προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν, εκτός από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ισχυρή παρουσία και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία.

Η Ελλάδα προσκλήθηκε φέτος για πρώτη φορά στη Διαδικασία του Βερολίνου και πρόκειται να γίνει πλήρες μέλος σε αυτήν τη Διαδικασία από την οποία μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένη, εξαιτίας της κοντόφθαλμης και αποτυχημένης πολιτικής Σαμαρά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στα Βαλκάνια και αναδεικνύεται πλέον ως πυλώνας σταθερότητας και παράγοντας λύσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας τα τελευταία τριάμισι χρόνια και ανοίγει άλλον έναν δρόμο ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται για την προώθηση της στρατηγικής της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Εκεί είναι, λοιπόν, που κρίνεται η επιτυχία ή η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και όχι στις πατριδοκάπηλες εξαλλοσύνες της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που όπως επίσης γνωρίζετε θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός – που θα μεταβεί εκεί συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, κου Κοτζιά και του ΥΠΕΘΑ, κου Καμμένου – εκτός των υπολοίπων θεμάτων που θα συζητήσει έχει ως πρώτιστη προτεραιότητά του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες. Το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους.

Με δεδομένη, όμως, την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κου Ερντογάν, χωρίς καμία συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οφείλω να πω ότι αυτές οι προσωπικές πρωτοβουλίες έχουν χαρακτήρα προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων και καμία σχέση δεν έχουν με την εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση τις προσωπικές ιδιοτέλειες και την οίηση του καθενός.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, από τη Ν.Δ. που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την επίσκεψη του κου Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα