Δ. Τζανακόπουλος: Θα έχουμε συμφωνία για το χρέος πολύ σύντομα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, τόνισε ότι είναι συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πως «οτιδήποτε οδηγεί σε μια ρύθμιση του χρέους τέτοια που να ανοίγει την πόρτα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι καταρχήν από τη δική μας πλευρά αποδεκτό».

Τόνισε, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί από αυτό εξαρτάται και το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει στο προσεχές Eurogroup και ευελπιστούμε, είπε, να ολοκληρωθεί και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Επισήμανε ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας που σοβεί επί 7 χρόνια, για να σχολιάσει σε αυτό το πλαίσιο πως «αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στις 22 και χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα, νομίζω δεν είναι τόσο τρομερό».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως εκτιμά ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ξαναμεταθέσει το ελληνικό πρόβλημα, και έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον δεν προκύψει εντός των επόμενων ημερών μια απόφαση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Θα μπορούσα να πω ότι αυτή είναι μια στάση του ΔΝΤ που είναι και ειλικρινής και την οποία συμμερίζεται απολύτως η ελληνική πλευρά», σχολίασε, για να προσθέσει ότι ωστόσο δεν φαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι και η περισσότερο πιθανή. «Εκτιμώ ότι η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος», τόνισε.

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός ότι αν δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για τη δήλωση του προφανούς. Δηλαδή, είπε, τα μέτρα που θα ψηφιστούν αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, όμως το Ταμείο είχε απαιτήσεις και από τους Γερμανούς και την Ευρωζώνη. «Εφόσον οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα δεν ισχύσουν και αποφασίσει να αποχωρήσεις, είναι προφανές ότι δεν θα χρειαστεί και η εφαρμογή των απαιτήσεων τους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα