Δ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ είχε αποφασίσει από την αρχή να απορρίψει τη συμφωνία και τώρα προσπαθεί να βρει επιχειρήματα

«Μέχρι στιγμής το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ τοποθετούνται με πολύ θετικό τρόπο απέναντι στη συμφωνία άρα δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι εάν πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις από τη μεριά των γειτόνων μας και η Συμφωνία έρθει στη Βουλή προς κύρωση τότε θα υπάρξει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

 

Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη σαυνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ρ/σ του Real.gr στους 97.8 και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Α. Δελλατόλα:

Θέλουμε ή δε θέλουμε τη λύση της διένεξης με την πΓΔΜ; Αν η προαίρεση με την οποία κρίνεις μια συμφωνία είναι αρνητική και ψάχνεις να βρεις επιχειρήματα για να την απορρίψεις τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να βρεις επιχειρήματα εναντίον της καθώς μια συμφωνία μεταξύ δύο είναι δεδομένο ότι δεν θα καλύπτει στο 100% και τις δύο πλευρές αλλιώς δε θα είχαμε συμφωνία. Αυτό ακριβώς έκανε η ΝΔ.

• Η σύνθετη ονομασία erga omnes δηλαδή έναντι όλων επιτυγχάνεται απολύτως. Το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας δεν έχει καμία νομική ή άλλη σχέση με το ζήτημα του erga omnes. Αλλά και στα δύο αυτά ζητήματα, η Συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων καθώς δεν αποδέχεται το status-quo αλλά βελτιώνει την κατάσταση.

• Για παράδειγμα, ξέρετε πως στη Διάσκεψη του ΟΗΕ του 1977 η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας καθώς δεν έφερε καμία αντίρρηση στο σχετικό ψήφισμα. Στη Συμφωνία μιλάμε για μακεδονική γλώσσα η οποία όμως ρητώς πια αναγνωρίζεται ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζεται πλήρως η αρχαία πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά μας από την πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά των γειτόνων μας.

• Συνολικότερα άλλωστε, στη Συμφωνία υπάρχει ένα γενικό άρθρο που καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο ζητημάτων σύμφωνα με το οποίο η γειτονική χώρα υποχρεούται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της ώστε να απαλείψει οποιαδήποτε υπόνοια αλυτρωτισμού αλλά και ότι θα απόσχει και θα αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια αλυτρωτισμού.

• Μέχρι στιγμής το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ τοποθετούνται με πολύ θετικό τρόπο απέναντι στη συμφωνία άρα δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι εάν πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις από τη μεριά των γειτόνων μας και η Συμφωνία έρθει στη Βουλή προς κύρωση τότε θα υπάρξει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

• Δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα η συνολική συμφωνία όλων των εταίρων που συμμετέχουν σε μια Κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα. Ο κ. Καμμένος είχε πει ότι διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Τήρησε αυτή του τη στάση. Την ίδια στιγμή όμως είχε πει ότι θεωρεί πολύ σημαντικότερο η χώρα να βγει από τα Μνημόνια και να θωρακιστεί θεσμικά απέναντι στη διαφθορά. Αυτή είναι μια πολιτική αξιολόγηση του κ. Καμμένου. Αλλά το να την μετατρέπουμε σε ζήτημα νομικό, ύπαρξης ή μη δεδηλωμένης, ύπαρξης ή μη εξουσιοδότησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε Διεθνή Συμφωνία ή να ασκήσει οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητές της είναι το λιγότερο ανόητο.

• Ο κ. Καμμένος δεν διαχειρίζεται τη διαδικασία ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαχειρίζονται τα επιχειρησιακά ζητήματα. Τα πολιτικά ζητήματα τα διαχειρίζονται οι ΥΠΕΞ ή/και οι αρχηγοί των κρατών.

• Εάν κάποιος αμφισβητεί την ύπαρξη της εμπιστοσύνης της Βουλής σε μια Κυβέρνηση δεν έχει παρά να ακολουθήσει τους συνταγματικά προβλεπόμενους τρόπους για να το διαπιστώσει. Το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους κατά τους οποίους διαπιστώνεται αν μία Κυβέρνηση έχει ή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα