Δ. Τζανακόπουλος: Η εξωτερική μας πολιτική να είναι πολυδιάστατη και ενεργητική

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον REALFM και τον δημοσιογράφο Ν. Στραβελάκη για την υπόθεση των Ρώσων διπλωματών, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον ΦΠΑ στα 5 νησιά και το θέμα με τη δόση καθώς και την απλή αναλογική

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης: 

ΡΩΣΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
• Όπως γνωρίζετε προσπαθούμε η εξωτερική μας πολιτική να είναι πολυδιάστατη και ενεργητική. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση έχει επιδείξει ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τον οποιονδήποτε για να υπονομεύσει κάποια στρατηγική σε αυτήν την εξωτερική της πολιτική.
• Στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και τήρηση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται. Όμως δε θα ανεχθούμε συμπεριφορές που δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος.
• Ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό Νόμο και πως δεν τήρησαν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που εκπροσωπούν. Για το λόγο αυτό πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα ως λήξαν.
• Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει δόγμα. Η Ρωσία είναι εταίρος της Ελλάδας και μάλιστα από τους σημαντικούς και αυτό δεν αλλάζει από το περιστατικό. Όμως είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε το σεβασμό όλων των εταίρων μας σε αυτό.
πΓΔΜ
• Φιλοδοξούμε στο Κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση των ΑΝΕΛ για διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών είναι στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τη θετική ολοκλήρωση των βημάτων της Συμφωνίας εκ μέρους της πΓΔΜ και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή να τη φέρουμε στη Βουλή παλεύοντας για μια όσο πιο διευρυμένη πλειοψηφία η οποία κατά τη γνώμη μου είναι και δυνατή.
ΤΟΥΡΚΙΑ
• Η συνάντηση του ΠΘ με τον Πρόεδρο Ερντογάν ήταν μια πραγματικά δύσκολη συζήτηση καθώς προηγήθηκαν 4 μήνες με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία προέβη στην απονενοημένη σύλληψη των 2 στρατιωτικών μας η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολιτικό ζήτημα καθώς συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της.
• Η διάθεση είναι μάλλον καλύτερη μετά τη συνάντηση και θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο δρόμο της σωφροσύνης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
• Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και κοινωνική ζωή στη μειονότητας της Θράκης καθώς τα ζητήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κράτος.
ΦΠΑ ΣΤΑ 5 ΝΗΣΙΑ
• Τον αποκλειστικό λόγο για το Πρόγραμμα έχουν οι θεσμοί. Το μέτρο αυτό πάρθηκε σε συνεννόηση και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Μια ακραία δεξιά ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της κίνησης αυτής από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής και για αυτό το λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη καθυστέρηση.
• Η εκταμίευση των χρημάτων έχει εγκριθεί επί της αρχής και δε θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του ESM μόλις καλυφθούν οι προϋποθέσεις της γερμανικής Βουλής.
• Από τον Αύγουστο η κυβέρνηση αποκτά τα κλειδιά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής με τον όρο μόνον να τηρείται το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση αυτής της συμφωνίας με τους θεσμούς νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
• Η θέση της Κυβέρνησης είναι πάγια και δεδομένη. Κάναμε μια προσπάθεια πριν από καιρό να ψηφιστεί με 200+ ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε εκείνη τη φάση η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε μεγάλο πολιτικό λάθος που παραιτήθηκε από το ρόλο του ρυθμιστή που θα μπορούσε να παίξει στο πολιτικό σύστημα και δεν υποστήριξε.
• Από εκεί και πέρα, εφόσον προκύψουν δυνατότητες για την ισχύ της αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Ωστόσο δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε εκλογικά παιχνίδια ούτε παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας. Περιμένουμε να δούμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μας.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα