Δ. Τζανακόπουλος: Βαριά εκτεθειμένη Η ΝΔ των Μητσοτάκη και Σαμαρά από τις αποκαλύψεις Μοσκοβισί

“Με τη χθεσινή του παρέμβαση στην εφημερίδα «Die Welt», ο επίτροπος Μοσκοβισί επιβεβαιώνει με έμφαση ότι η περίοδος των Μνημονίων τελείωσε. Ούτε τέταρτο Μνημόνιο, ούτε νέες δεσμεύσεις της χώρας μας υπάρχουν», τονίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Την ίδια στιγμή όμως, προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “(ο κ. Μοσκοβισί) ακυρώνει και την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας για τις αιτίες που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, αφού αποκαλύπτει ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος ήταν εκείνοι που εσκεμμένα έριξαν το δεύτερο πρόγραμμα στα βράχια, σχεδιάζοντας τη λεγόμενη «αριστερή παρένθεση». Αποκαλύπτει, επίσης, ότι αυτή η συνομωσία βρήκε την ανοχή και ορισμένων εκ των δανειστών}.

“Η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Σαμαρά είναι βαριά εκτεθειμένη από τις σημερινές αποκαλύψεις Μοσκοβισί. Και όσο επιμένει στη σιωπή της, τόσο επιβεβαιώνει την ενοχή της”, καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας είναι καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ. Σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τον ελληνικό λαό και ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική για την ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα αναπτύσσεται και πάλι, και το τεράστιο έλλειμμα έχει αναστραφεί σε ένα στέρεο δημοσιονομικό πλεόνασμα, παρ’ όλα όμως τα μέτρα λιτότητας η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Ως εκ τούτου μπορώ να καταλάβω το ότι πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα: Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία είναι πάνω από 20%. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 180% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Τα χειρότερα όμως βρίσκονται πίσω μας. Εμποδίσαμε το σενάριο καταστροφής του Grexit και σώσαμε το ευρώ. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται σταδιακά και οι νέοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης ξενιτεύτηκαν επιστρέφουν στη χώρα τους. Συνεπώς, επείγουσα ανάγκη για μέτρα λιτότητας λόγω της κρίσης δεν υφίσταται πλέον. Το τέλος του προγράμματος, ωστόσο, δεν σημαίνει το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί σε μόνιμη βάση στα πόδια της».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2014, εάν ο συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, είχαν προγραμματιστεί νέες εκλογές. Οι Έλληνες επέλεξαν τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) για κυβέρνηση με βάση ένα διαμετρικά αντίθετο εκλογικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο οδήγησε σε εξάμηνη ένταση με την Ε.Ε. και τις αγορές.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν μερίδιο στην κρίση. Φοβούμενοι την κατάρρευση του ευρώ, ενήργησαν διστακτικά και κρύφτηκαν για πολύ πίσω από τους ελληνικούς ενδοιασμούς. Πολλά καθορίστηκαν έντονα από πολιτικές υστεροβουλίες. Από πλευράς ευρωπαϊκής δεξιάς, κάποιοι ήθελαν την αποτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τον νικητή επί της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι σπάνια, τα συναισθήματα επικάλυψαν τον πολιτικό ορθολογισμό. Εζησα για παράδειγμα το πώς ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε απερίφραστα στον Ελληνα ομόλογό του ότι δεν του έχει πλέον εμπιστοσύνη. Και μια άλλη φορά έπρεπε να χωρίσω τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάιζελμπλουμ από τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη πριν έρθουν στα χέρια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα