Δ.Παπαδημούλης: Τσίπρας και Ζάεφ προχωρούν αποφασιστικά στην οριστική επίλυση του ονοματολογικού

“Η κυβέρνηση Τσίπρα και η νέα κυβέρνηση Ζάεφ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα στην οριστική επίλυση της διαμάχης επί της ονομασίας της πΓΔΜ, έπειτα από 25 χρόνια λανθασμένων χειρισμών και κωλυσιεργίας των προηγούμενων κυβερνήσεων των δύο χωρών” σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με άρθρο του στο γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης “Mediapart”.

“Έχει δημιουργηθεί ένα ιστορικό “παράθυρο ευκαιρίας” και μια θετική συγκυρία για την οριστική επίλυση τους ζητήματος, κάτι που επαληθεύεται τόσο από τη στάση της κυβέρνησης Ζάεφ, όσο και από την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και συνολικά από τη διεθνή κοινότητα” τονίζει ο κ. Παπαδημούλης και συνεχίζει: “Η Κομισιόν, μέσω των αρμοδίων Επιτρόπων Μογκερίνι και Χαν, όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και διμερώς, και ενισχύουν το θετικό κλίμα των συνομιλιών. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εξεύρεση λύσης, ωστόσο η συγκυρία είναι ευνοϊκή, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την προσπάθεια αναζήτησης μιας σοβαρής συμβιβαστικής λύσης, που θα “ξεμπλοκάρει” μια σειρά ζητημάτων”.

Παράλληλα αναφέρεται στον ανοιχτό διάλογο της Αθήνας με τα Τίρανα και επισημαίνει πως τόσο η πΓΔΜ, όσο και η Αλβανία επιθυμούν την εντατικοποίηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Ελλάδα και την ΕΕ, όσο και τη διαμόρφωση ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος που θα τονώσει την εσωτερική αγορά, θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, θα αυξήσει τους δείκτες ανάπτυξης και θα καταπολεμήσει τη φτώχεια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προοπτική των σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής και των ευκαιριών που ανοίγονται για να καταστούν τα Βαλκάνια, με πυρήνα την Ελλάδα, ένας ισχυρός ενεργειακός κόμβος που θα συνδέεται με την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

“Σε αυτό το περιβάλλον, το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να κλείσουμε εκκρεμή ζητήματα και μέτωπα, και με τη συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων μας, να χαράξουμε ένα νέο μέλλον για την περιοχή, μακριά από τα φαντάσματα, τους ανορθολογισμούς και τα αδιέξοδα του παρελθόντος” υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλης.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα