Δ. Παπαδημούλης: Το σενάριο της εμπλοκής της 2ης αξιολόγησης ωφελεί μόνο την άκρα Δεξιά

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του «Alpha 989» (Δ. Βερύκιος – Σ. Λάμπρου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Στις Βρυξέλλες θέλουν ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης το συντομότερο. Το ερώτημα είναι τι θέλουν στο Βερολίνο και ειδικότερα στο Υπ. Οικονομικών. Στις Βρυξέλλες καταλαβαίνουν ότι είναι συμφέρον και δικό τους να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί 77 από τα 80 προαπαιτούμενα.

Δεν συμφέρει το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης να ξανανοίξει μια κρίση στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα στο επικίνδυνο παιχνίδι των καθυστερήσεων βρίσκεται ανάμεσα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ, καθώς ο Σόιμπλε αφενός θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφετέρου λέει «όχι» στα αιτήματα του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Το λογικό θα ήταν να τα έβρισκαν στα μισά του δρόμου.

Κανείς δεν θέλει 4ο μνημόνιο, ούτε εμείς ούτε οι δανειστές. Από τη στιγμή που διαφαίνονται για τα επόμενα τρία χρόνια θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, πρέπει μέσα στο επόμενο 2μηνο να «κλείσει» η αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο ελληνικός λαός «πληρώνει τα σπασμένα» και δεν συμφέρει το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης να ξαναδημιουργηθεί μια κρίση στην Ελλάδα.

Όσοι θέλουν να προχωρήσει η Ευρώπη επιθυμούν λύση στο ελληνικό πρόβλημα και έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Το σενάριο της εμπλοκής της 2ης αξιολόγησης ωφελεί μόνο την άκρα Δεξιά.

Είναι αδιανόητο να νομοθετηθούν μέτρα από τώρα για μετά τη λήξη του προγράμματος

Το ασφαλιστικό και το φορολογικό «έχουν κλείσει» στην ατζέντα της 1ης αξιολόγησης, αλλά χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε τι θα συμβεί μετά το ’18. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της συμμετοχής μας στην ΕΕ. Δηλαδή να έχουμε πλεονάσματα, αλλά και τη δυνατότητα να δώσουμε ένα μέρος από την πίτα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα προϊόντα και να μην πληρώνει ο φορολογούμενος.

Είναι αδιανόητο να νομοθετηθούν μέτρα από τώρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το κάνει, ούτε καν του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Σκάνδαλο NOVARTIS: Το να μιλάει για ρουσφέτια, σκάνδαλα και διορισμούς το κόμμα των Μητσοτάκηδων πάει πολύ

Τα σκάνδαλα SIΕMENS και NOVARTIS αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνες των ελληνικών αρχών. Πρέπει να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε με τη SIΕMENS. Πρέπει τα πράγματα να κινηθούν αποφασιστικά. Και να κινηθούν επίσης και οι δικαστικές αρχές, γιατί πρόκειται για δική τους αρμοδιότητα.

Αν αποδειχθεί ότι ένας φορολογούμενος χρεώθηκε τεράστια ποσά για να «λαδώνονται» διάφοροι, είτε κρατικοί αξιωματούχοι είτε πολιτικοί, θα πρέπει όλοι αυτοί να τιμωρηθούν αυστηρά και να μην υπάρχει ομερτά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κανείς. Το να μιλάει για ρουσφέτια, σκάνδαλα και διορισμούς το κόμμα των Μητσοτάκηδων πάει πολύ.

 

Χρειάζεται η ΕΕ να συμβάλει ενεργότερα σε μια λύση στο Κυπριακό

Χρειάζεται η ΕΕ να συμβάλει ενεργότερα σε μια λύση στο Κυπριακό, γιατί και η Ευρώπη έχει μεγάλη ανάγκη να δείξει μια επιτυχία. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, προκειμένου να βρεθεί λύση, με τη συμβολή Αναστασιάδη και Ακιντζί. Το ΑΚΕΛ δεν παίζει αντιπολιτευτικά παιχνίδια και εκτιμώ ότι σήμερα θα υπάρξει κλίμα ευρύτερης συνεννόησης, προκειμένου να γίνουν βήματα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν βήματα, να ανοίξει δρόμος και να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο. Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να πάει και στη Γενεύη αν ο Ερντογάν φανεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώ ότι στο Κυπριακό κρατάει θετική στάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα