Δ. Παπαδημούλης: Σπάει το μέτωπο απομόνωσης της κυβέρνησης Τσίπρα

Στο Στρασβούργο ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινους, ακόμη και ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιλώντας για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη, λίγες ώρες πριν τον Όρμπαν και το «όπισθεν ολοταχώς» που χαιρετίζουν μόνο ακροδεξιοί και φασίστες, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει καταλυτικό, πρωταγωνιστικό ρόλο ως γέφυρα των συγκλίσεων για ένα κοινό βηματισμό μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, όπως τόνισε.

 

«Χθες ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις, παρουσίασε το σχέδιο μίας Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά έχει και άποψη για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη. Γύρω από αυτό το σχέδιο συγκέντρωσε ευρύτατη στήριξη, και όχι μόνο από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους. Υπήρξαν ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους, ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είπαν καλά λόγια για την χώρα μας και τις επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Παπαδημούλης.
Ο κ. Τσίπρας «επίσης, έδωσε απαντήσεις πειστικές -καυστικές ενίοτε- σε όσους πήγαν να κάνουν μικροπολιτική αντιπαράθεση. Ούτε ένας, ούτε αυτοί που επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό, δεν αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε, ούτε ένας δεν τον κατηγόρησε για παροχολογία, όπως διαβάζουμε στα εγχώρια πρωτοσέλιδα του αντιπολιτευτικού Τύπου. Χτες, ο Τσίπρας ήταν όχι ο παρείσακτος, όπως ήθελαν να τον εμφανίσουν το 2015, αλλά ο Ευρωπαίος ηγέτης που επιτυγχάνει θετικά αποτελέσματα για την χώρα του και έχει πρόταση για την Ευρώπη», όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην «ευτυχή συγκυρία για την Ελλάδα» ότι «ο Τσίπρας μίλησε το πρωί και το απόγευμα μίλησε ο Όρμπαν. Έτσι, είχαμε μέσα σε λίγες ώρες τα δύο πρόσωπα για το μέλλον της Ευρώπης σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση. Ο Τσίπρας, πλατιά συμμαχία να προχωρήσει η Ευρώπη προς τα εμπρός, ο Όρμπαν, όπισθεν ολοταχώς. Ο Τσίπρας εισέπραξε τους επαίνους και πολύ πέραν της πολιτικής μας οικογένειας, ο Όρμπαν βρίσκεται απομονωμένος ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εισπράττει συγχαρητήρια μόνο από τους ακροδεξιούς και τους φασίστες».
Καταλυτικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως γέφυρας για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων
Αναφερόμενος στην συγκρότηση προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι όλοι οι δημοκράτες μπροστά στην πολύ επικίνδυνη άνοδο της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη, μπροστά σε φαινόμενα τύπου Όρμπαν, αλλά και στην έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να διαμορφώσουμε βήμα-βήμα το ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο».
«Το εύρος του μετώπου θα είναι ανάλογο και με τους στόχους», όπως είπε και «όταν οι στόχοι είναι κοινωνικοί, (στροφή στην ανάπτυξη, “όχι” στη λιτότητα), η πρόκληση είναι για τις προοδευτικές πολιτικές ομάδες που, παρά τις διαφορές μας, οφείλουμε να αναζητήσουμε κοινό βηματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα παίζει ρόλο καταλυτικό, πρωταγωνιστικό, ως γέφυρα αυτών των συγκλίσεων. Είμαστε και θα παραμείνουμε κομμάτι της Αριστεράς, αλλά διευρύνουμε τα ερείσματά μας, είμαστε στρατηγικός συνομιλητής και με τους Σοσιαλιστές και με τους Πράσινους. Ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους συναδέλφους μου εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και βήμα-βήμα βελτιώνουμε τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, όταν το θέμα είναι θέμα Δημοκρατίας (ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος Δικαίου, αντιμετώπιση των προσφύγων), εκεί το μέτωπο πρέπει να είναι ευρύτερο, να συμπεριλαμβάνει και Φιλελεύθερους δημοκράτες και Κεντροδεξιούς δημοκράτες, όσους είναι απέναντι στην ακροδεξιά οπισθοδρόμηση».
«Κάτι πάει στραβά» στην Πειραιώς και τον αντιπολιτευτικό Τύπο
Σχολιάζοντας σημερινά πρωτοσέλιδα του αντιπολιτευτικού Τύπου, ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για προπαγανδιστική, μονομερή παρουσίαση του τι έγινε χτες στο Στρασβούργο και απάντησε με την παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια».
«Ο Τσίπρας δεν ασχολήθηκε καθόλου ούτε με την ΝΔ ούτε με τα περί νεποτισμού στην αρχική του ομιλία. Δέχθηκε άδικη κριτική και πολιτικές επιθέσεις και, ως όφειλε, απάντησε σωστά σε αυτά. Η αλήθεια είναι ότι χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είχε μεγαλύτερη απήχηση και στήριξη, γιατί η Ελλάδα -όπως είπε ο Φερχόφστατ, όχι ένας αριστερός- πατάει πιο καλά στα πόδια της. Το γεγονός ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας, έχει αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, ότι δεν περιμένουμε δόσεις δανείων, δεν υπάρχει τρόικα και προαπαιτούμενα, είναι ένα σημαντικό βήμα. Και ο Τσίπρας δεν ήρθε να πει “πανηγυρίζουμε, τελειώσαμε”. Είπε “κάναμε ένα μεγάλο βήμα, συνεχίζουμε και επιταχύνουμε την προσπάθεια, γιατί θέλουμε μία Ελλάδα πιο ισχυρή που να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα”».
Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, «το κάλεσμα και η απεύθυνση του Τσίπρα για ευρύτερα προοδευτικά, δημοκρατικά μέτωπα με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, αποτυπώθηκαν με θετικό και σωστό τρόπο στον διεθνή Τύπο. Τα Νέα και η γραμμή της Πειραιώς βρίσκονται σε αντίθεση όχι με το πώς ερμηνεύει ο Παπαδημούλης αυτό που έγινε χτες στο Στρασβούργο, αλλά με το πώς το ερμηνεύει ο παγκόσμιος Τύπος. Κάτι πάει στραβά με το πώς αντιμετωπίζουν εκεί το θέμα. Άκουσα καλά λόγια και από συναδέλφους μου των Νεοδημοκρατών του ΕΛΚ, πιστεύω ότι η προσπάθεια των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ να ντοπάρουν τον αντιπρόεδρο Πονς, μάλλον τους βγήκε σε κακό, “πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι”».
Σημείωσε επίσης ότι «ο γνωστός για τις επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα Βέμπερ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ χτες απέφυγε να πάρει τον λόγο. Στην συνάντηση που ζήτησε να έχει με τον Τσίπρα -και ήμουν παρών- ήταν μελιστάλαχτος. Αυτό κάτι σημαίνει», είπε με νόημα.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα