Δ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Σε συνέντευξή του στο Politischios.gr, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις 21 και 22/4 στο νησί της Χίου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Τα πιο δύσκολα είναι πλέον πίσω μας – Τα παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων να γίνουν μαθήματα

Το Σάββατο απηύθυνα ομιλία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου για τις προκλήσεις της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Το μήνυμα που ήθελα να δώσω είναι ότι, αν και έχουμε μπροστά μας δυσκολίες, τα πιο δύσκολα είναι πλέον πίσω μας και πως από εδώ και πέρα τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα.

Επίσης, αν θέλουμε να θεμελιώσουμε σε στέρεο έδαφος της ανάκαμψη της χώρας και να την κάνουμε ισχυρή, θα πρέπει τα παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων να γίνουν μαθήματα, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες, ώστε να εγγυηθούμε στους πολίτες ότι δεν θα ξαναπεράσουμε ποτέ ανάλογη οδύνη και ταπείνωση.

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, μπαίνει τώρα σε μια πορεία εφαρμογής και ελπίζω να προχωρήσει ικανοποιητικά. Δεν είναι, όμως, κάτι που πρέπει να συμψηφίσουμε με το θέμα του Φ.Π.Α.. – Χρειαζόμαστε μια πολιτική συντεταγμένη ενίσχυσης της νησιωτικότητας

Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, μπαίνει τώρα σε μια πορεία εφαρμογής και ελπίζω να προχωρήσει ικανοποιητικά. Δεν είναι, όμως, κάτι που πρέπει να συμψηφίσουμε με το θέμα του Φ.Π.Α.. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Για τον νησιωτικό Φ.Π.Α. η πραγματικότητα είναι ότι αποτέλεσε μία από τις μάχες που έδωσε η χώρα μας, αλλά δεν κατάφερε να την κερδίσει, γιατί στη διαπραγμάτευση αυτή άλλα πράγματα τα πετυχαίνεις, άλλα όχι.

Πιστεύω ότι βγαίνοντας από το μνημόνιο, το θέμα θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκτιμώ ότι στο αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, γι’ αυτό το θέμα -πιο αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες από εμένα- θα έχουν κάτι να πουν. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική συντεταγμένη ενίσχυσης της νησιωτικότητας, και με το μεταφορικό ισοδύναμο και με άλλες πολιτικές.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι υπαρκτή, αλλά ελλειμματική

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι υπαρκτή, αλλά ελλειμματική. Χρειαζόμαστε περισσότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη, γιατί η Ελλάδα φυλάσσει ευρωπαϊκά σύνορα και γιατί είναι η κύρια πύλη για την είσοδο των προσφύγων. Είναι ένας διαρκής αγώνας, μια διαρκής προσπάθεια, όχι εύκολη, γιατί μέσα στην Ευρώπη αναπτύσσονται θεωρίες από χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία κ.ά., που με τον πλέον σαφή τρόπο δεν θέλουν να δείξουν αλληλεγγύη.

Εδώ στη Χίο το πρόβλημα είναι εφικτό, αλλά δεν είναι στην ένταση που υπάρχει σε άλλες περιοχές και άλλα νησιά. Πάντα, όμως, υπάρχει κι ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Ερντογάν που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που πρέπει να το προσεγγίσουμε στις διαστάσεις που έχει, χωρίς υπερβολές και κινδυνολογία. Πριν από λίγες μέρες ήταν εδώ ο αρμόδιος υπουργός, ο Δημ. Βίτσας, που έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε διαρκώς αποτελεσματικότερη δουλειά.

Στα εθνικά θέματα αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και σοβαρότητα, συνεννόηση κι ομοψυχία κι όχι μικροπολιτικά παιχνίδια.

Όσο ανακάμπτει η χώρα κι η οικονομία, τόσο θα ανακάμπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων, θα κλείνει διαρκώς. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα είναι ένα ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Όσο ανακάμπτει η χώρα κι η οικονομία, τόσο θα ανακάμπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η ψαλίδα των δημοσκοπήσεων, τις οποίες δεν πολυπιστεύω, θα κλείνει διαρκώς. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα είναι ένα ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αν την πρώτη 4ετία καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια -και θα το πετύχουμε- τη δεύτερη 4ετία θα θεμελιώσουμε σε πολύ πιο σταθερό έδαφος την ανάκαμψη της χώρας και μια πιο ισχυρή μεταμνημονιακή Ελλάδα, με ένα πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Προσωπικά δεν βλέπω ιδιαίτερο ρεύμα υπέρ της ΝΔ, ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά.

Το βασικό που πρέπει να καταλάβουμε ως Έλληνες είναι ότι τα μνημόνια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Ήταν αποτέλεσμα μιας κακής πολιτικής ελληνικών κυβερνήσεων, που «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», με σπατάλες, σκάνδαλα και πελατειακό κράτος.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και κανένας ξένος δεν θα μας σώσει, είναι στο δικό μας χέρι να καταστήσουμε τη χώρα μας πιο δυνατή και πιο αξιοσέβαστη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα