Δ. Παπαδημούλης: Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τη θεσμική μεταρρύθμιση

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για τις τρέχουσες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, τις ευρωεκλογές και τις προοδευτικές πολιτικές συγκλίσεις, την κεντροαριστερά, την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το σκάνδαλο Novartis σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωβουλευτές, έχουμε θέσει με συστηματικό τρόπο και σε συνεργασία με την Κύπρο, το θέμα σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, και έχουμε εξασφαλίσει την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη έναντι την επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας». Υπογράμμισε ότι η θέση της ελληνική κυβέρνησης είναι «θέση ευθύνης, αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας», τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έχει απομονωθεί διπλωματικά, με τον Ερντογάν να μην είναι τόσο ισχυρός όσο προσπαθεί να εμφανιστεί».

Για τις διαπραγματεύσεις με τη πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι «και εδώ η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει σταθερότητα και αποφασιστικότητα, για την επίλυση ενός προβλήματος που για 25 και πλέον έτη», συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού με ισχυρές και συγκεκριμένες διεθνείς εγγυήσεις, με ρεαλιστική προσέγγιση και σε πνεύμα συναίνεσης».

Για τον απολογισμό που κάνει με ορίζοντας τις ευρωεκλογές του 2019, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά, και εγώ προσωπικά, και οι συνεργάτες μου, και ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκπροσωπούμε επάξια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τη ‘φωνή’ όσων μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».
Συμπλήρωσε επίσης ότι «έχουμε κινηθεί με ενεργητικότητα και συνέπεια σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας», βάζοντας, όπως επισήμανε, «και εμείς το ‘λιθαράκι’ μας σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να απομακρυνθούμε από την λιτότητα».

Για τις προοδευτικές συγκλίσεις αριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας και πρασίνων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «είναι μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία» και ότι «έχουν γίνει πετυχημένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τώρα, όπως η ‘Προοδευτική Συμμαχία’ στο Ευρωκοινοβούλιο, το Φόρουμ της Μασσαλίας και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα στις 16 και 17 Μαρτίου».
Υπογράμμισε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδραιωθεί ως ο κεντρικός πυλώνας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή τη κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση για την οικοδόμηση ευρύτερων και προγραμματικά στέρεων συμμαχιών που έχει ανάγκη τόσο η χώρα και η ελληνική κοινωνία, όσο και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, για το εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε πως «το Κίνημα Αλλαγής καλείται να επιλέξει εάν θα στοιχηθεί με τις προοδευτικές δυνάμεις ή θα παραμείνει εγκλωβισμένο στα βαρίδια του παρελθόντος, στην πολιτική των ‘ίσων αποστάσεων’, ή ακόμη χειρότερα, στον δεξιόστροφο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμό», προσθέτοντας εμφατικά πως «η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντιαριστερά, με τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Κινήματος να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ τόνισε ότι είναι «αναγκαστική» και ότι έχει «πολιτικό στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πολιτική βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας». Υπογράμμισε επίσης ότι «το ζήτημα των συνεργασιών θα αξιολογηθεί με συλλογικό τρόπο» και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να διεκδικήσει άλλη μια τετραετία, αρκεί να προχωρήσουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους που έχουμε θέσει».

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα βασικά θέματα για τους τελευταίους μήνες πριν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι να μην υπάρξει «κωλυσιεργία από καμία πλευρά, να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση μέσα στο Μάιο, όπως και του ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων, να ολοκληρωθεί το πακέτο για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ και οι κανόνες της μεταμνημονιακής εποπτείας».

Για την κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «το στοίχημα που έχει μπροστά της η χώρα, η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να υπάρξει εξυγίανση και επιβολή κανόνων που θα τους σέβονται όλοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όποια οικονομική επιφάνεια κι εάν έχουν», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει και να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα, πέρα από τη διακοπή του πρωταθλήματος».

Τέλος, για το σκάνδαλο Novartis και τον αντίκτυπο στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών, δήλωσε ότι «οι πάντες στις Βρυξέλλες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο μεγατόνων, με ισχυρό ελληνικό σκέλος, και η διαλεύκανσή του σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια της χώρας να εξουδετερώσει, θεσμικά και πολιτικά, τις αιτίες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο».

«Ουδείς εδώ στις Βρυξέλλες υιοθετεί τα περί δήθεν ‘σκευωρίας’ και κανείς εδώ δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως ‘κουκουλοφόρους’», συμπλήρωσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε, όπως και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τι περιμένετε, κύριε αντιπρόεδρε, με δεδομένο ότι ακολουθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος στη Βάρνα, αλλά και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών;

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωβουλευτές, έχουμε θέσει, με συστηματικό τρόπο και σε συνεργασία με την Κύπρο, το θέμα σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, και έχουμε εξασφαλίσει, όπως και η Κύπρος, την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη έναντι την επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας.

Η ευρω-τουρκική Σύνοδος μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ακόμη ευκαιρία για να σταλούν σαφή μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με την απαίτηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Η θέση της Ελλάδας είναι θέση ευθύνης, αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας, και η διπλωματική στρατηγική που ακολουθούμε, αποδίδει καρπούς παρά τις δυσκολίες. Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έχει απομονωθεί διπλωματικά. Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο προσπαθεί να εμφανιστεί. Και αυτό θα φανεί σύντομα.

Αναφορικά με το Μακεδονικό, και εδώ η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει σταθερότητα και αποφασιστικότητα, για την επίλυση ενός προβλήματος που για 25 και πλέον έτη έχει οδηγηθεί σε εμπλοκή που εδραιώνει αρνητικά τετελεσμένα. Τους τελευταίους μήνες, έχει δημιουργηθεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», με τη συμβολή και της νέας πολιτικής ηγεσίας της πΓΔΜ να είναι θετική προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος μας είναι να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού με ισχυρές και συγκεκριμένες διεθνείς εγγυήσεις, με ρεαλιστική προσέγγιση και σε πνεύμα συναίνεσης. Αυτή η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα, στηρίζεται πλήρως και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ, ενισχύει τη διεθνή θέση της χώρας ως πόλου γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, και θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Με δεδομένη την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών, που ανακοινώθηκε τις προάλλες (26/5/2019), ποιον απολογισμό κάνετε; Και ποιοι οι στόχοι από εδώ και πέρα;

Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά. Και εγώ προσωπικά, και οι συνεργάτες μου, και ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκπροσωπούμε επάξια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τη «φωνή» όσων μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Για να διαμορφώσουμε πολιτικές συμμαχίας, να «ανοίξουμε» το διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων, να πιέσουμε για την ανάδειξη και προώθηση ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, έχουμε κινηθεί με ενεργητικότητα και συνέπεια σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας. Αναλυτικό απολογισμό θα παρουσιάσουμε σε ένα χρόνο από τώρα, εν όψει και των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019.

Όλα αυτά, έχοντας πάντοτε το ενδιαφέρον μας στραμμένο στις θυσίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της νεοφιλελεύθερα ιδεοληπτικής και δογματικά μονομερούς λιτότητας. Νιώθω ικανοποίηση γιατί έχουμε βάλει και εμείς το «λιθαράκι» μας σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να απομακρυνθούμε από την λιτότητα, και να νοηματοδοτήσουμε ξανά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ με τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε: την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό έλεγχο και συμμετοχή των κοινωνικών κινημάτων στη διαδικασία μετασχηματισμού και ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Είστε από τους πρωτεργάτες της συνεννόησης, της σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την πολιτική, ιδεολογική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η προσπάθεια κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων είναι μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δημιουργήσει την «Προοδευτική Συμμαχία», με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έχουμε και παράλληλες πετυχημένες δράσεις, όπως το Φόρουμ της Μασσαλίας, το συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ στην Αθήνα στις 16-17 Μαρτίου, και βέβαια όσα προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα και σε κυβερνητικό επίπεδο αναπτύσσονται αντίστοιχες και ακόμη ευρύτερες πρωτοβουλίες, όπως η Σύνοδος του Νότου, με κεντρικό το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, στη βάση της στρατηγικής μας για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ, της ανάπτυξης του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και της αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι επίσης σημαντικός στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τη θεσμική μεταρρύθμιση, και αυτό αποτυπώνεται μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

Όσο για την ιδεολογική μετατόπιση, δεν υπάρχει, ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδραιωθεί ως ο κεντρικός πυλώνας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται όχι να μετατοπισθεί από την οικογένεια της Αριστεράς όπου ανήκει, και θα παραμείνει, αλλά να πυκνώσει τις πρωτοβουλίες και τη δράση του: Για τη συγκρότηση και ενίσχυση της νέας Αριστεράς και των προοδευτικών συγκλίσεων που απαιτούν οι καιροί. Για την ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Για την οικοδόμηση ευρύτερων και προγραμματικά στέρεων συμμαχιών που έχει ανάγκη τόσο η χώρα και η ελληνική κοινωνία, όσο και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια φάση πολιτικού μετασχηματισμού, ενώ σε εθνικό επίπεδο, η αντίθεση «πρόοδος-συντήρηση» επανέρχεται ως διαχωριστική γραμμή έναντι του «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων στρατηγικής σημασίας ως ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού πόλου.

Πέραν τούτου, στην Ευρώπη διαπιστώνουμε την κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ, την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ προβλέπει, και εύχεται προφανώς, την πτώση της κυβέρνησης. Γιατί, τότε, επιμένετε στη συνεργασία με την κεντροαριστερά;

Γιατί η διαμόρφωση μια ευρύτερης Προοδευτικής Συμμαχίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο βήμα είναι ο διάλογος, κοινωνικός και πολιτικός. Εάν δεν διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός παραγωγικού διαλόγου, χωρίς «βουλωμένα αυτιά», δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμαχίες. Η σοσιαλδημοκρατία κατέρρευσε όπου ενσωμάτωσε και εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απομακρυνόμενη διαρκώς από την ιδεολογική της αφετηρία και τις αξίες της, με ένα μεγάλο τμήμα των ευρωπαϊκών κοινωνιών να καταφεύγει σε λαϊκιστικές και ακροδεξιές επιλογές, νιώθοντας κόπωση και απογοήτευση από αυτή την κατάσταση.

Η εκλογική καταβαράθρωση και ιδεολογική απογύμνωση της σοσιαλδημοκρατίας είτε θα συνεχιστεί περαιτέρω, είτε θα αναγκαστούν οι πολιτικές δυνάμεις του χώρου να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να απομακρυνθούν από τις επιλογές που τις οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο. Το παράδειγμα του βρετανικού Εργατικού κόμματος επί Κόρμπυν είναι χαρακτηριστικό για την «αριστερή στροφή» που επιχειρήθηκε στη Μ. Βρετανία. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι επίσης χαρακτηριστικό των συμμαχιών που μπορούν να δημιουργηθούν, εάν στην κορυφή της προγραμματικής και πολιτικής ατζέντας δεν τίθενται οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας.

Το «Κίνημα Αλλαγής» στην Ελλάδα καλείται να επιλέξει εάν θα στοιχηθεί με τις προοδευτικές δυνάμεις ή θα παραμείνει εγκλωβισμένο στα βαρίδια του παρελθόντος, στην πολιτική των «ίσων αποστάσεων», ή ακόμη χειρότερα, στον δεξιόστροφο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμό. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντιαριστερά. Ας αντιληφθούν οι πάντες ότι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά της ΝΔ, όπως ανοικτά επιδιώκουν ήδη οι κκ. Βενιζέλος και Λοβέρδος.

Ένας από τους δύο πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι -όπως προσδιορίστηκε και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- η έξοδος από τα μνημόνια. Άρα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, η  βασική αποστολή αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο;

Η αναγκαστική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι αιώνια. Έχει πολιτικό στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πολιτική βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Ιδεολογική συμπόρευση δεν υπάρχει ούτε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει. Εκείνο που υπάρχει είναι το κοινό -κοινωνικό και πολιτικό- αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, αλλά και το κοινό πατριωτικό καθήκον για την ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας που είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές και επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας.

Η πολιτική των συμμαχιών είναι μια απαιτητική και σύνθετη διαδικασία. Με συλλογικό τρόπο θα κριθούν όλα τα σχετικά ζητήματα το επόμενο διάστημα. Πιστεύω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, με οδηγό την ψήφο του ελληνικού λαού, μια ακόμη τετραετία με κυβέρνηση Τσίπρα. Αρκεί να κάνουμε ολοένα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά μας, επιτυγχάνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους που έχουμε θέσει.

Τι σας ανησυχεί αυτούς τους τελευταίους μήνες της αξιολόγησης και τι μετά; Τόσο από την πλευρά των θεσμών, όσο όμως και από τη δική μας πλευρά…

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα συμφωνημένα βήματα χωρίς καθυστερήσεις, αρκετά πριν την τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει την παγίδα των καθυστερήσεων.

Αυτό σημαίνει: Ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μέσα στο Μάιο, όπως και του ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων. Και ολοκλήρωση του πακέτου με τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αποσαφήνιση του ρόλου του ΔΝΤ, και των κανόνων της μεταμνημονιακής εποπτείας σύμφωνα με τον κανονισμό 472/2013, στο τέλος του Ιουνίου. Αυτά θα ενισχύσουν τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, έχει εισέλθει σταδιακά σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης και βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα να είναι θετικές.

Έχουμε «κεφαλαιοποιήσει» αυτή τη θετική πορεία των τελευταίων δύο ετών. Η Κομισιόν και ο ΕΜΣ απορρίπτουν την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, προεξοφλώντας το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο. Διαβεβαιώνουν επίσης ότι το «μαξιλάρι» των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προστατεύει την Ελλάδα από ενδεχόμενες αναταράξεις στη διεθνή οικονομία ως το τέλος του 2019, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα, και αφήνοντας τη ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ, σε αντίθεση με την πραγματικότητα, να επιμένουν στην καταστροφολογία.

Με αφορμή όσα συνέβησαν προσφάτως στα ελληνικά γήπεδα, η μάχη του κόμματός σας με τη διαπλοκή αποδεικνύεται τελικώς πιο δύσκολη και όχι τόσο σύντομη όσο είχατε εκτιμήσει;

Αυτό που όντως υποτιμήσαμε, ήταν η ένταση, η συστηματικότητα και το βάθος με τα οποία ένα πολυπλόκαμο σύστημα εδραιωμένων και ισχυρών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, από τα ΜΜΕ μέχρι τους παραγοντισμούς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, από το βαθύ και υπερσυντηρητικό κράτος μέχρι το πάρτι ασυδοσίας χώρο του φαρμάκου, αντιδρά λυσσωδώς στην προσπάθεια για επιβολή της δημοκρατικής νομιμότητας, της διαφάνειας, και την εμπέδωση ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου για τη χώρα.

Το στοίχημα που έχει μπροστά της η χώρα, η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να υπάρξει εξυγίανση και επιβολή κανόνων που θα τους σέβονται όλοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όποια οικονομική επιφάνεια κι εάν έχουν. Η διακοπή του πρωταθλήματος δεν αρκεί, δίνει απλά ένα χρονικό περιθώριο, προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη η εξυγίανση.

Αυτή η παραβατικότητα, η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες, το να κάνει κανείς «καουμποϊλίκια», επειδή είναι οικονομικά ισχυρός, χρησιμοποιώντας τους οπαδούς μιας ομάδας ως προσωπικό στρατό για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, προκαλεί την αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών. Για αυτό η κυβέρνηση νομίζω πρέπει να τολμήσει και να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα.

Ποιος ο απόηχος του σκανδάλου Novartis στην έδρα της Ε.Ε., κύριε αντιπρόεδρε;

Οι πάντες στις Βρυξέλλες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο μεγατόνων, με ισχυρό ελληνικό σκέλος, και η διαλεύκανσή του σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια της χώρας να εξουδετερώσει, θεσμικά και πολιτικά, τις αιτίες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Ουδείς εδώ στις Βρυξέλλες υιοθετεί τα περί δήθεν «σκευωρίας». Κανείς εδώ δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως «κουκουλοφόρους».

Υπάρχει προβληματισμός στην Κομισιόν, όπως βέβαια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το τεράστιο κόστος που αυτή επιφέρει στα δημόσια ταμεία και τους φορολογούμενους, αλλά και για το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών.

Τα γεγονότα πιέζουν την Κομισιόν να ενισχύσει τους μηχανισμούς διαφάνειας στην ΕΕ και τα όρια της δημοκρατικής λογοδοσίας συγκεκριμένων ευρωπαϊκών θεσμών – από την υπόθεση Μπαρόζο και τα ανεξέλεγκτα λόμπυ συμφερόντων, μέχρι την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Κομισιόν όσο και οι κυβερνήσεις, οφείλουν να κινηθούν πιο δυναμικά απ’ ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα στο ζήτημα της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα