Δ. Παπαδημούλης: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν

«Η ηγεσία Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει το θέμα των δύο στρατιωτικών σε ανατολίτικο παζάρι, σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ρ/σ «Real FM» και τον Ν. Χατζηνικολάου.

«Η Βάρνα έδωσε μια ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη και για το Αιγαίο, και για την Κύπρο και για τα δύο παιδιά μας – Τουσκ και Γιούνκερ μίλησαν με πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυστηρότητα, στηρίζοντας τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Στη συνέντευξή του , ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής:

Ν.Χ.: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την επόμενη μέρα της ευρωτουρκικής συνάντησης στη Βάρνα, όπου δόθηκε η αίσθηση ότι οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν την ΕΕ με διπλή γλώσσα. Άλλα είπαν στη Βάρνα, άλλα κάνουν την επόμενη μέρα. Αναφέρομαι στις δηλώσεις Γιλντιρίμ, στην επίθεση που έκανε στην Ευρώπη, κατηγορώντας την ότι δέχεται τα καπρίτσια Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και στην απάντηση που έλαβε ο Γιούνκερ στην έκκλησή του να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, με διαρροές για ποινή 5ετούς φυλάκισης και απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης.

Η Βάρνα έδωσε μια ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη και για το Αιγαίο, και για την Κύπρο και για τα δύο παιδιά μας. Οι αντιδράσεις της ηγεσίας της Άγκυρας, και ιδίως οι δηλώσεις Γιλντιρίμ, επιβεβαιώνουν ότι στη Βάρνα Τουσκ και Γιούνκερ μίλησαν με πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυστηρότητα, στηρίζοντας τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις.

Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι η ηγεσία Ερντογάν είναι ένας δύσκολος συνομιλητής, αλλά όσο ο Ερντογάν εντείνει την επιθετική του ρητορική ή όσο κωλυσιεργεί στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, νομίζω ότι εντείνει την πολιτική και διπλωματική του απομόνωση.

Επειδή εμείς έχουμε με το μέρος μας ισχυρή διεθνή στήριξη, τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και το πώς τέτοιες υποθέσεις λύνονταν εδώ και δεκαετίες μέσα σε λίγες ώρες μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων, έχουμε κάθε λόγο να συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια, με την επιδίωξη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι φανερό από κάποιες δηλώσεις και διαρροές ότι η ηγεσία Ερντογάν θα ήθελε να μετατρέψει το θέμα των δύο στρατιωτικών σε ανατολίτικο παζάρι, σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ν.Χ.: Λέτε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ωστόσο σήμερα το πρωί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κων/νος Κατσίκης, είπε καθαρά ότι ίσως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η ελληνική δικαιοσύνη και να γίνει αυτή η ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ώστε να δοθεί μια λύση, θέση την οποία μόλις καταδικάσατε.

Εάν το είπε έτσι, διαφωνώ πλήρως. Δε νοείται παράκαμψη της δικαιοσύνης από ελληνικής πλευράς και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο, ούτε συμφέρον, να δεχθούμε οποιοδήποτε ανατολίτικο παζάρι σε βάρος των κανόνων της δημοκρατίας και του δικαίου. Γιατί στην υπόθεση των δύο Ελλήνων, το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Κανείς δεν μπορεί να θεμελιώσει, ούτε καν στα τουρκικά δικαστήρια, ότι δύο στρατιωτικοί με οπλισμό, με σήματα, με στολή, μπήκαν στο έδαφος μιας άλλης χώρας για να κάνουν κατασκοπεία.

Ο κ. Κατσίκης είναι εντελώς αναρμόδιος, το θέμα το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και το χειρίζεται καλά. Στο θέμα αυτό επιβάλλεται σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία. Το χειρίζεται η ηγεσία του ελληνικού στρατεύματος και δεν χρειάζεται διάφοροι, εντελώς αναρμόδιοι, να φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν. Γραμμή ανταλλαγής θα μπορούσε να προβάλει ο Ερντογάν. Είναι αδιανόητο να ακούγεται από ελληνικά χείλη τέτοια άποψη.

Ν.Χ.: Πρέπει να έρθει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -αν δεν έχει έρθει ήδη- στο Ευρωκοινοβούλιο κι αν πρέπει όλοι Έλληνες Ευρωβουλευτές μαζί να αναλάβετε εκεί κάποια πρωτοβουλία;

Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία. Πριν δύο εβδομάδες, 15 Έλληνες Ευρωβουλευτές, εκφράζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, συνυπογράψαμε μια κοινή δήλωση, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο παιδιών, επικρίνοντας την Τουρκία και τις τουρκικές αρχές για τις μεθοδεύσεις τους.

Επίσης, επικοινωνήσαμε άμεσα -πριν από αυτή τη δήλωση-, κι εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι από άλλες πολιτικές ομάδες, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Α. Ταγιάνι, ο οποίος -προς τιμήν του- έκανε αμέσως διάβημα στο Τούρκο πρέσβη, μεταφέροντας και εκ μέρους του ΕΚ αυτό το αίτημα.

Αυτό που κάνουμε εδώ -και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία κι ομοψυχία, χωρίς να υποκύπτουμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια- είναι να εντείνουμε τη διεθνοποίηση του θέματος, με στόχο όχι μόνο την ευρωπαϊκή πίεση, αλλά και την παγκόσμια. Και εδώ, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, η ΕΕ έχει πάρει θετική, αυστηρή και καθαρή θέση, και με τον Γιούνκερ και με τον Τουσκ. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις ηγεσίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ν.Χ.: Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες;

Το συμφέρον και των δύο λαών είναι η ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό στην σταθερότητα των συνόρων του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Από εκεί και πέρα, κάθε εχέφρων άνθρωπος δικαιούται και οφείλει να ανησυχεί όταν ακούει τέτοιες δηλώσεις κι όταν παρακολουθεί τέτοιες ενέργειες. Δεν πρέπει, όμως, εμείς την ανησυχία να την μετατρέπουμε σε κλίμα φόβου και εκφοβισμού, γιατί αυτό κάνει κακό στην εθνική μας στρατηγική και αυτοπεποίθηση, αλλά και ζημιά και στην οικονομία μας, καθώς πάμε και για μια χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό. Επομένως χρειάζεται αυτοπεποίθηση, ομοψυχία και ένταση της προσπάθειας να οικοδομούμε διαρκώς ισχυρότερα ερείσματα διεθνώς, ως πόλος σταθερότητας και σοβαρότητας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα