Δ. Παπαδημούλης: Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία για το όνομα Μακεδονία

Τουλάχιστον 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει μονομερώς την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο αυτοί που ζητούν «ούτε παράγωγο, ούτε σύνθετη ονομασία» για το όνομα της ΠΓΔΜ, που περιλαμβάνει τον όρο ήδη από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 επί Παπανδρέου, ενώ και η «γραμμή του Βουκουρεστίου» μιλάει για σύνθετη ονομασία, θύμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του στηρίζουν την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου το 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, αυτό που προσπάθησε να κάνει πράξη το 1992 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης με τον Κίρο Γκλιγκόροφ αλλά τον έριξε ο Σαμαράς, θύμισε ο κ. Παπαδημούλης.

«Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί να συμπεριλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία” από το 1995 με πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς η Ενδιάμεση Συμφωνία που υπογράφηκε ονομάζει τη χώρα “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”», συνέχισε ο ίδιος.

Επίσης, προσέθεσε ότι «ότι η “γραμμή του Βουκουρεστίου” μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), που σημαίνει ότι το “Μακεδονία” υπάρχει».

«Για να μην ξεχνιόμαστε, να μην λαϊκίζουν μερικοί και υποκρίνονται και κοροϊδεύουν τον κόσμο, η γραμμή “ούτε παράγωγα, ούτε σύνθετη ονομασία, να ονομάζονται κάπως αλλιώς” έχει φέρει σαν αποτέλεσμα 140 χώρες τουλάχιστον στον πλανήτη έχουν ήδη αναγνωρίσει μονομερώς την γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία” σκέτο», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης, «ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία».

Οι επαφές των διαπραγματευτών των δύο πλευρών ξεκινούν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη υπό τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και, όπως εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης, «μπροστά μας έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα».

Μάλιστα, «αν καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει σε λύση αυτό το θέμα … τότε και θα υπάρξει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και θα έχουμε πολλαπλά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη», όπως είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα