Δ. Παπαδημητρίου: Προτεραιότητα οι επενδύσεις στην καινοτομία

Στους κεντρικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού πρότυπου της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε από την Φλώρινα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

 

Στους κεντρικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού πρότυπου της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε από την Φλώρινα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μιλώντας στους φορείς και τους πολίτες στην αίθουσα του Εργατικού κέντρου της πόλης, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία, σε τομείς που παράγουν προστιθέμενη αξία», με έμφαση στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ώστε να σταματήσει η τάση φυγής των νέων εκτός συνόρων υποστηρίζοντας ότι «αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι μοντέλο ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα «που βασίστηκε στα δάνεια και την κατανάλωση ήταν ένας εύκολος τρόπος αλλά ένα απατηλό όνειρο αφού τα δάνεια τα πληρώνουμε πιο ακριβότερα». Υπογράμμισε ότι οι τρεις πυλώνες που θα στηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας βασίζονται «στην δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που αποτελεί απολύτως αναγκαίο στόχο λόγω του διαχρονικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο καθώς και στις συνεργασίες επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργία αλυσίδων αξίας προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει την είσοδό τους στις διεθνείς αγορές βελτιώνοντάς συνολικά τη θέση της ελληνικής οικονομίας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας».

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το 2017 θα είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας» και υποστήριξε ότι όλες οι ενδείξεις που αφορούν την αύξηση των εξαγωγών, τη θεαματική αύξηση τουριστών, την επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής, την αύξηση του λιανικού εμπορίου, των τραπεζικών καταθέσεων από επιχειρήσεις, και κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων επενδύσεων καταμαρτυρούν ότι «υπάρχει αλλαγή ρότας την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Ζήτησε την συνεργασία όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης, γιατί όπως ανέφερε «κανένα αναπτυξιακό σχέδιο όσο φιλόδοξο και εάν είναι δεν μπορεί να πετύχει το στόχο του χωρίς την συμβολή της περιφέρειας των επαγγελματικών ενώσεων καθώς και των πολιτών».

Επεσήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση και εκσυγχρονισμός των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που τους συνδέουν με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, θα επηρεάσουν θετικά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αποτελεί πύλη εξόδου εξασφαλίζοντας μεσοπρόθεσμα την αναπτυξιακή δυναμική την οποία έχει ανάγκη.

Ανάφερε ότι στον Νομό Φλώρινας έχουν ενταχθεί συνολικά 13 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 16,7 εκατ. ευρώ, αναγνώρισε ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση θα στοχεύουν στους ανέργους νέους αλλά και στους μακροχρόνια ανέργους από την παραγωγική διαδικασία.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης πραγματοποιήστε ενημερωτική συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κωσταντίνο Γέρου, τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Παύλο Σαπαλίδη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα