Δ. Παπαδημητρίου: Η συμφωνία θα βοηθήσει στην υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών

Αναμένεται να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας και να οδηγήσουν στην υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία, η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη – καινοτομία – επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, όπως της TEMES AE, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ και άλλες επιβεβαιώνουν ένα επενδυτικό “momentum” για τη χώρα.

“Ένα momentum πίσω από το οποίο βρίσκεται η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας και η προώθηση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Σηματοδοτούν επίσης τη δυνατότητα η Ελλάδα να αναγορευτεί σε χώρα προορισμού επενδύσεων και δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης”.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η αναπτυξιακή τράπεζα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, την παροχή επενδυτικών συμβουλών, την απλούστευση των διαδικασιών και τη χρησιμοποίηση των χρηματοοικονομικών πόρων, είναι άμεσοι στόχοι του υπουργείου Οικονομίας.

Περιφέρεια Αττικής

Ο κ. Παπαδημητρίου σε ότι αφορά στην περιφέρεια Αττικής ανέφερε τη σημασία που έχει στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας καθώς η γεωπολιτική θέση της την καθιστά κόμβο δικτύων μεταφορών, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου, φιλοξενεί το 35% του πληθυσμού της χώρας, συγκεντρώνει το 38% της συνολικής απασχόλησης αλλά αποδίδει το 48% της προστιθέμενης αξίας της χώρας (2014).

Όπως είπε ο ίδιος, ο δημόσιος τομέας και ο υπερεμπορισμός, τον οποίο ευνόησε η υπερκατανάλωση του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης της περασμένης δεκαετίας, μαζί με την άνθιση πολλών ΜΜΕ στη βάση της «επιχειρηματικότητας ανάγκης», φαίνεται να συνιστούν τα βασικά δομικά προβλήματα ανάπτυξής της.

Γι’ αυτό θα δοθεί έμφαση, όπως είπε, στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσω της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της οικονομίας της γνώσης που, κατά κύριο λόγο, προωθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή σπεύδουν να συνδράμουν οι κυβερνητικές πολιτικές με την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που έχουμε θεσπίσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα