Δ. Κουτσούμπας: Απαράδεκτη η κατάσταση στο hot spot της Σάμου

Στη Σάμο περιοδεύει σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρωί επισκέφτηκε το hot spot του νησιού, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Εκεί ενημερώθηκε από τη διοικήτρια, Μαρία-Δήμητρα Μουτσίκου, για την κατάσταση του Κέντρου, όπου, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 700 άτομα, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 3.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, εκ των οποίων 500-600 παιδιά, τα 70 ασυνόδευτα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η ιατρική φροντίδα τους καλύπτεται μόνο από δύο γιατρούς που υπάρχουν στο Κέντρο, ενώ ούτε το νοσοκομείο της Σάμου μπορεί να βοηθήσει, αφού, λόγω των ελλείψεών του, δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις ανάγκες των νησιωτών. Σύμφωνα με τη διοικήτρια, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται στην ενδοχώρα έως και 1.000 άτομα, κάτι ωστόσο που δεν γίνεται, αφού εκεί δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τους φιλοξενήσουν».

Σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε πως, «παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στον χώρο, η κατάσταση είναι απαράδεκτη». Όπως είπε, το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Γι’ αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες. Θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα τμήματα, ώστε να εκλείψουν εντελώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και, βέβαια, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, να πάνε οι πρόσφυγες εκεί που θέλουν, να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, διότι μόνο το 0,4% είναι αυτό που θέλει να μείνει στην Ελλάδα και λιγότεροι ζητούν άσυλο να μείνουν στη χώρα μας».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε, επίσης, για «τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε., με όλες τις συμφωνίες και τις απαράδεκτες νέες συνθήκες που έχουν υπογραφεί, που στην ουσία επιστρέφουν από την Ε.Ε. πρόσφυγες, οι οποίοι εκεί έχουν ενταχθεί και έχουν ενωθεί πλέον με τις οικογένειές τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να τελειώσει. Υπάρχει κίνδυνος και για την περιοχή. Δεν μπορεί για όλους αυτούς τους 3.500 ανθρώπους που είναι εδώ στοιβαγμένοι να υπάρχουν μόνο δύο γιατροί, ενώ την ίδια ώρα και στο νοσοκομείο της Σάμου υπάρχουν ελλείψεις για τον ντόπιο πληθυσμό, λείπουν θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών κλπ, οι οποίοι επιφορτίζονται και με την περίθαλψη τόσων χιλιάδων προσφύγων, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδων».

Αμέσως μετά ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, και με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική διοίκηση, λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στην Παιδεία και την Υγεία, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.

Το απόγευμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Καρλόβασι, στην «Πορφυριάδα» Σχολή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα