Δ. Καλλιτσάντσης: Την Τετάρτη οι μέτοχοι θα μιλήσουν και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική

Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου θα δοθεί μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα μάχη για τον έλεγχο ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, του ομίλου Ελλάκτωρ. Λίγα 24ωρα πριν από την τελική αναμέτρηση, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, ελέγχουν πλέον μετοχικό ποσοστό της τάξης του 27%, μιλά στο “Κεφάλαιο” για όλα.

Για τους λόγους που οδήγησαν στην κίνησή τους, για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, για την υπόθεση της Μέσης Ανατολής, για τη διαφωνία τους στην πρόθεση πώλησης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, τις επαφές με τα funds και την επόμενη ημέρα για τον όμιλο.

Η πρωτοβουλία που πήρατε είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ακόμα και σε διεθνές επίπεδο τέτοιες ενέργειες γίνονται συνήθως από funds που κατέχουν ένα μικρό ποσοστό, όχι από βασικούς μετόχους και μέλη της διοίκησης. Τι σας εξώθησε σε μια τόσο ριζοσπαστική κίνηση;

Είναι πρωτοφανής η κίνηση, όπως πρωτοφανής είναι και η κατάσταση στην Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος είχε εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο διοικητικό σχήμα που κάθε μέρα τον απαξίωνε όλο και περισσότερο. Είχαμε πλέον να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανάληψη μιας πρωτοβουλίας με προσωπικό για εμάς κόστος ή στην απραξία με καταστροφικό για τον όμιλο τίμημα. Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ρισκάρουμε τη φήμη μας και την περιουσία μας για να διασώσουμε την Ελλάκτωρ. Εμείς δεν οχυρωθήκαμε πίσω από τον όμιλο για κάλυψη. Βγήκαμε δημόσια και σταθήκαμε μόνοι μας μπροστά από την Ελλάκτωρ για να την προστατέψουμε. Αυτό ίσως είναι το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και το σπάνιο για τα διεθνή.

Ανησυχείτε μήπως η πρωτοβουλία που πήρατε εκληφθεί αρνητικά από τους μετόχους ως κίνηση που ζημιώνει την Ελλάκτωρ, αφού ουσιαστικά οδήγησε σε έναν εμφύλιο στους κόλπους της διοίκησης;

Προβληματιστήκαμε πολύ με τον αδερφό μου πριν πάρουμε αυτή την απόφαση. Στο τέλος είπαμε πως εμείς καθαροί μπήκαμε στην Ελλάκτωρ ως Ελληνική Τεχνοδομική και καθαροί θα φύγουμε αν χρειαστεί. Για εμάς είναι πρωτεύον οι μέτοχοι του ομίλου να ξέρουν όλη την αλήθεια και να πάρουν μια καλά πληροφορημένη απόφαση για τα συμφέροντά τους, ακόμα κι εναντίον μας. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχτούμε να έρθει μία μέρα που οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι της Ελλάκτωρ θα πίστευαν ότι ωραιοποιήσαμε με τη σιωπή μας καταστάσεις και τους παραπλανήσαμε, ενώ βλέπαμε τον κίνδυνο.

Γι’ αυτό βγήκαμε δημόσια, γι’ αυτό θέσαμε το θέμα ενώπιον της γενικής συνέλευσης. Τα μηνύματα που μέχρι στιγμής έχουμε λάβει από τους μετόχους μάς δικαιώνουν. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα γίνει και με την ψήφο τους την Τετάρτη.

Οι συνέταιροί σας σας χρεώνουν ότι τους αιφνιδιάσατε κι ότι επιχειρείτε ένα είδος άλωσης του ομίλου εκ των έσω. Τι απαντάτε;

Οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας βρίσκονται σε άρνηση. Αρνούνται να δουν την κρισιμότητα της κατάστασης όταν λένε ότι όλα πάνε καλά στην Ελλάκτωρ, όπως αρνούνταν να πιστέψουν πως είμαστε αποφασισμένοι, αν δεν βρεθεί μια συναινετική λύση, να καταλήξουμε σε μια εχθρική γενική συνέλευση για αλλαγή της διοίκησης, αν και τους το είχαμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό. Πριν από εννέα μήνες συμφωνήσαμε είτε να εξαγοράσουμε τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα είτε να εξαγοραστούμε από εκείνους, σε κοινά αποδεκτό τίμημα και για τις δύο πλευρές.

Εκείνοι απέρριψαν δις την προσφορά μας και δεν προσκόμισαν ποτέ αντίστοιχη αξιόπιστη προσφορά. Υποτίμησαν τις προειδοποιήσεις μας, όπως υποτίμησαν και την αποφασιστικότητά μας, όπως υποτιμούν και την επείγουσα αλλαγή που χρειάζεται ο όμιλος. Εμείς, όμως, δεν θα επιτρέψουμε εξαιτίας τους και την υποτίμηση της Ελλάκτωρ.

Έχει ειπωθεί ότι η κρίση στις σχέσεις μας με τους κ. Μπόμπολα και Κούτρα ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, λόγω των ζημιών στη Μέση Ανατολή που εσείς επιβλέπατε. Επιπλέον, ότι σας ζητήθηκε να παραμείνετε έστω από άλλο πόστο, αλλά δεν δείξατε διάθεση συνεργασίας. Ποια είναι η δική σας θέση;

Εντυπωσιάζομαι που ακόμα και σήμερα, έπειτα από όσα έχουν γίνει και όσα έχουν ειπωθεί, εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται γιατί φτάσαμε ως εδώ. Αν ο λόγος ήταν η Μέση Ανατολή, θα είχαμε ανακοινώσει την πρωτοβουλία Change4Ellaktor πριν από δύο χρόνια, αντί να προσπαθούμε να τους πείσουμε να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που συστηματικά αποφεύγουν.

Η Άκτωρ μπορεί να έχει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολύ απαιτητικά έργα, καθώς και άξια και ικανά στελέχη, αλλά δεν διαθέτει την οργανωτική πειθαρχία ούτε τις δικλίδες ασφαλείας για κερδοφόρα ανάπτυξη έργων εκτός συνόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι τόσο τα έργα στη Μέση Ανατολή όσο και τα έργα πολύ μικρότερου προϋπολογισμού από αυτά της Μέσης Ανατολής, όπως αυτά στα Βαλκάνια υπό την εποπτεία του κ. Κούτρα, έχουν εγγράψει σημαντικές ζημίες, και μάλιστα ευθέως ανάλογες του προϋπολογισμού τους.

Ήταν ο διακαής πόθος του κ. Κούτρα να αναδειχθεί ο απόλυτος άρχων της κατασκευής που οδήγησε στην παραίτησή μου. Κι όταν τελικά η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, ο ίδιος ο κ. Κούτρας συνειδητοποίησε σε μόλις έξι μήνες ενασχόλησης ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί τόσο μεγάλα έργα εκτός συνόρων και αναζήτησε καταφύγιο στη βοήθεια του αδερφού μου.

Σε διάστημα 10 μηνών ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, παρότι δεν έχει ούτε διεκδίκησε ποτέ κανέναν διοικητικό ή εκτελεστικό ρόλο στην Άκτωρ, ταξίδεψε κατόπιν αιτήματος του κ. Κούτρα σχεδόν 10 φορές στη Μέση Ανατολή, αποκατέστησε τη σχέση με τους πελάτες και τους συνεργάτες που είχε διαταραχθεί από το εξάμηνο κενό διοίκησης από τον κ. Κούτρα, ομαλοποίησε τη ροή των πληρωμών και πρότεινε μια σειρά από αυτονόητες αλλαγές, όπως, π.χ., τη συνεχή παρουσία του υπεύθυνου για τα έργα στη Μέση Ανατολή στην περιοχή, οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν από τον κ. Κούτρα.

Ας μην ξεχνά, λοιπόν, ο κ. Κούτρας ότι εδώ και 20 μήνες έχει υπό την ευθύνη του τα έργα της Μέσης Ανατολής, την οποία έχει επισκεφθεί μόλις μία φορά και χωρίς να έχει τίποτα να επιδείξει.

Οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας υποστηρίζουν ότι, στο πλαίσιο αυτού του εμφυλίου, τους έχετε στοχοποιήσει προσωπικά. Είναι τελικά όλο αυτό ένας πόλεμος οικογενειών;

Είναι ατυχές και παντελώς ανακριβές να αντιμετωπίζεται η διαφωνία μας με τους κ. Μπόμπολα και Κούτρα ως ένα ζήτημα προσωπικό και ως ένας πόλεμος οικογενειών. Η Ελλάκτωρ δεν είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Είναι μια εισηγμένη εταιρεία, με το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει σε μετόχους άλλους από τους τέσσερις βασικούς, με τζίρο 2 δισ. ευρώ και με σχεδόν 6.000 προσωπικό. Άρα, ούτε ο λόγος για το ρήγμα μεταξύ μας μπορεί να είναι προσωπικός. Για χρόνια προσπαθήσαμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που ο όμιλος χρειαζόταν για να μπορέσει να επιστρέψει αξία στους μετόχους του. Συναντούσαμε συναίνεση μόνο στα λόγια, όταν ερχόταν η στιγμή της υλοποίησης, όμως, υπήρχε σθεναρή αντίσταση στην αλλαγή. Αυτή ήταν η αφετηρία και αυτός είναι ο τελικός προορισμός της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor: η αλλαγή.

“Διαφωνούμε με το ξεπούλημα της ΕΛΤΕΧ Άνεμος”

Η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα επιμένει πως η πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος θα κλείσει οριστικά τις “τρύπες” που άνοιξε η δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή και θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις με προοπτικές όπως οι παραχωρήσεις. Γιατί διαφωνείτε με αυτό;

Εμείς διαφωνούμε με το ξεπούλημα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει προοπτικές και προσφέρει στην Ελλάκτωρ, όχι μόνο της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη θυσία σημαντικών assets του ομίλου για να καλύψουμε ανάγκες που η συστημική αδυναμία της Άκτωρ θα συνεχίσει να προκαλεί αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Δύο χρόνια επιμένουν να πουλήσουν την ΕΛΤΕΧ Άνεμος για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της κατασκευής, αλλά δύο χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αιτίες που προκαλούν την έλλειψη ρευστότητας στην κατασκευή. Στο τέλος θα πουλήσουν την ΕΛΤΕΧ Άνεμος σε τίμημα που δεν θα αντικατοπτρίζει τις υπεραξίες που η εταιρεία έχει και την επόμενη ημέρα θα συζητούν τι άλλο πρέπει να πουληθεί για να καλυφθεί η όποια άλλη “μαύρη τρύπα” έχει προκαλέσει το οργανωτικό πρόβλημα που έχει η Άκτωρ στο εξωτερικό. Αυτό δεν είναι στρατηγική για τη δημιουργία αξίας, είναι φαύλος κύκλος.

Ο κ. Γιόκαρης σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε πως λόγω φορολογίας, είτε η ΕΛΤΕΧ Άνεμος πουληθεί προς 2 ευρώ ανά μετοχή είτε προς 2,32 ευρώ ανά μετοχή, το τελικό αποτέλεσμα μετά τους φόρους θα είναι το ίδιο για την Ελλάκτωρ και, άρα, δεν έχει νόημα να περιμένετε τρία χρόνια για καλύτερο τίμημα. Εσείς διαφωνείτε;

Ο κ. Γιόκαρης, όπως και ο κ. Μπόμπολας, πίστευαν επίσης πριν από δύο χρόνια ότι τα 95 εκατ. ευρώ που μας προσέφερε ένας επενδυτής για την αγορά της ΕΛΤΕΧ Άνεμος είναι ένα εξαιρετικά συμφέρον τίμημα και πως η εταιρεία είχε φτάσει σε ένα στάδιο ωρίμανσης και δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλότερες προσφορές στο μέλλον. Σήμερα, βέβαια, οι προσφορές ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και πάλι ο κ. Γιόκαρης θέτει χαμηλά τον πήχη για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, συντασσόμενος τυφλά με τον κ. Μπόμπολα. Αν εμείς είχαμε συναινέσει δύο χρόνια πριν στο ξεπούλημα της εταιρείας –γιατί, όπως αποδείχθηκε, για ξεπούλημα θα επρόκειτο–, δεν θα είχαμε υποπέσει σε απιστία έναντι των συμφερόντων του ομίλου και των μετόχων του; Αλλά αυτό συμβαίνει όταν ένα δ.σ. λειτουργεί με βάση φιλίες, συγγένειες και λογικές ρεβανσισμού.

Η άλλη πλευρά δηλώνει πεπεισμένη ότι έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μετόχων και προετοιμάζει ήδη την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ. Εσείς τι μηνύματα έχετε πάρει από τους μετόχους του ομίλου;

Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει ή ό,τι τον παρηγορεί. Τα λόγια είναι φθηνά, άλλωστε. Εμείς μιλήσαμε στους μετόχους με πράξεις. Πήραμε πρωτοβουλία, προτείναμε συγκεκριμένο δ.σ., το οποίο δεν αλλάζαμε κάθε δύο εβδομάδες υπό την πίεση των εξελίξεων, δημοσιεύσαμε την πρότασή μας για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ και επιμείναμε σε αυτήν ακόμα κι όταν είδαμε την άλλη πλευρά να την αντιγράφει κατά τρόπο γραφικό, πήγαμε στα roadshows οι ίδιοι και όχι δι’ αντιπροσώπων και τελικά επενδύσαμε πάνω από 45 εκατ. ευρώ αγοράζοντας μετοχές για να αποδείξουμε έμπρακτα πόσο πολύ πιστεύουμε στην Ελλάκτωρ, στην ομάδα μας, στην πρότασή μας. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε περισσότερα. Την Τετάρτη οι μέτοχοι θα μιλήσουν με την ψήφο τους και η απάντησή τους θα είναι εκκωφαντική και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

 

Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα