Δ. Βίτσας: Όχι στα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της ΝΔ για δημιουργία “κλειστών κέντρων φιλοξενίας για παράτυπους μετανάστες», τονίζοντας ότι «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να απομακρύνει ακροδεξιά στοιχεία του κόμματός του μετέχουν σε επεισόδια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το «Μακεδονικό», τα οποία πάντως χαρακτήρισε μεμονωμένα και ολιγομελή.

Έχοντας ολοκληρώσει τις συνομιλίες του στη Βιέννη και στο δρόμο για το Στρασβούργο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Δ. Βίτσας σημείωσε τα εξής:

-Πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό. Θεωρούμε βάση για συζήτηση την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για τις διαδικασίες ασύλου, το Δουβλίνο 4, και θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα ανακατανομής του βάρους μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Η συνθήκη του Δουβλίνου καθορίζει για πόσο καιρό έχει ευθύνη η χώρα πρώτης υποδοχής για μετανάστες που βρίσκονται σε άλλη χώρα. Οι χώρες του Βίζενγκραντ απορρίπτουν την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας και θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό χάος γιατί έτσι καταφέρνουν να μην δέχονται κανέναν αιτούντα άσυλο. Η Αυστρία από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

-Ποτέ δεν θα ακούσετε κανέναν να μιλάει για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπάρχουν όμως προτάσεις για κλειστά κέντρα, υπό την επίβλεψη της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, σε μια λογική ότι η ΕΕ πρέπει να φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα. Η ελληνική άποψη κινείται σε τρία επίπεδα: για την παρέμβαση της ΕΕ στις χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι ροές, για τις συνθήκες τα σύνορα, όπου πρέπει να ισχύει απόλυτα η συνθήκη της Γενεύης, για το πώς κατανέμεται η ευθύνη σε όλη την ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις.

-Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι σημαντική. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υιοθετηθεί πρόταση για κλειστά κέντρα κράτησης. Εμείς θα θέλαμε στο πολιτικό κείμενο να αναδεικνύεται η έννοια της συνευθύνης.

-Η ενιαία αντίληψη σε εθνικό επίπεδο βοηθά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Αλλά η ευθύνη δεν είναι μόνο της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη της ΝΔ για κλειστά κέντρα γιατί είναι εκτός διεθνούς δικαίου. Υπάρχουν κλειστά κέντρα για παραβατικούς μετανάστες αλλά μια γενικευμένη τέτοια διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες γιατί υπονοεί ότι οι αιτούντες άσυλο αποτελούν απειλή.

-Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της Μέρκελ για ευρωπαϊκό πλαίσιο στο προσφυγικό. Υπάρχει πιθανότητα για πολυμερείς διαδικασίες ώσπου να γίνει το Δουβλίνο 4 και να αρχίσει να εφαρμόζεται αλλά όχι πέραν αυτού.

-Κάθε φορά στη Βουλή προσέρχομαι και απαντάω στις ερωτήσεις, έχω ανοιχτό δίαυλο με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Το προσφυγικό δεν πρέπει να είναι ζήτημα μικροκομματικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικό ζήτημα. Επειδή τελειώνει η περίοδος των μνημονίων, επειδή λύνονται εθνικά προβλήματα όπως το σκοπιανό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ελπίζω να μη συμβεί αυτό.

-Είναι μη αποδεκτή η στάση των χωρών του Βίζενγκραντ. Η ΕΕ λειτουργεί στη βάση του τρίπτυχου διάλογος-κοινές πολιτικές-συμβιβασμοί. Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για όποιες χώρες δεν σέβονται αυτές τις αρχές. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

-Μίλησα με τον πρόεδρο της Μόριας. Εκεί η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Η λογική ότι πρέπει να φύγει το κέντρο εκεί δεν πρόκειται να προχωρήσει. Ξεκινάμε τα έργα στη Μόρια για τα λύματα, ήδη έχουμε αναρτήσει τις αποζημιώσεις, και θα προχωρήσουμε ακόμη παραμέρα. Σήμερα ο Γ. Μπαλάφας θα βρεθεί στη Μόρια, εγώ έκανα μια πολύ καλή συζήτηση μαζί του, υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αλλά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της λύσης. Το κρίσιμο είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου οπότε είτε να το πάρουν είτε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι ή να επιστραφούν.

-Αλίμονο για την Ελλάδα αν θέματα όπως το προσφυγικό και το μακεδονικό συγκροτούν τη διαχωριστική γραμμή. Πρέπει να αποφύγουμε το διχασμό. Όποιος επιλέξει μια τέτοια λογική θα είναι και υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει.

-Είναι στρατηγική της Ακροδεξιάς να δημιουργεί πολώσεις και επεισόδια. Επειδή η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα και δέχεται ακροδεξιά στελέχη στις τάξεις της θα πρέπει να παρέμβουν τα κεντρικά της όργανα και να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Ένας άνθρωπος στους χίλιους μπορεί να κάνει φασαρία αλλά δεν θα καθορίσει αυτό την πολιτική ζωή. Όποιος φωνάζει πιο δυνατά συνήθως έχει το πιο σάπιο πράγμα να πουλήσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα