Δ. Βίτσας: Προσδοκούμε από όλους τους εταίρους μας να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς της υποδοχής και του ασύλου

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, συμμετείχε σήμερα στην Υπουργική Διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, την οποία συγκάλεσε η Αυστριακή Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε., στη Βιέννη.

Κατά την παρέμβασή του, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει σταθερά στην ανάγκη για εξεύρεση συλλογικών λύσεων και απαντήσεων στην κοινή πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η θέση της χώρας μας είναι πως πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και να θεσμοθετηθεί μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ανέφερε ο Υπουργός.

Ως προς την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή η επίτευξη μηδενικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση. Ακόμη, ο Υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία αποτελεί χώρα με ιδιαίτερη σημασία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της.

Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στην διαχείριση των συνόρων, αλλά θα πρέπει να ενσωματώνει ως κεντρικούς άξονες τις διαστάσεις της υποδοχής και του ασύλου, σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της χώρας μας στις θεμελιώδεις Αρχές της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και των ευθυνών σε όλους τους τομείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση και εμπέδωση της συνεργασίας.

Καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από μόνη της, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της με το παραπάνω, ανέφερε ο ΥΜΕΠΟ, προσθέτοντας ότι η χώρα μας προσδοκά από όλους τους εταίρους της να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς της υποδοχής και του ασύλου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Δ. Βίτσας πραγματοποίησε σήμερα διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Gerard Collomb.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα