Δ. Αβραμόπουλος: Η προσφυγική, όχι η οικονομική κρίση, θέτει σε αμφισβήτηση την Ε.Ε.

resizerΔεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει σήμερα σε αμφισβήτηση και δοκιμάζει την Ευρώπη, αλλά η προσφυγική κρίση, γιατί έχει να κάνει με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δήλωσε το Σάββατο ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στο «Βήμα FM», ο Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί πολιτικά.

Σε ό,τι αφορά με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ανέφερε ότι δεν αποτελεί μετονομασία της FRONTEX, αλλά κάτι περισσότερο. Όπως εξήγησε, «τώρα έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει πάντοτε με αίτημα του κάθε κράτους».

Σχολιάζοντας αναφορές, βάσει των οποίων θίγεται η εθνική κυριαρχία μέσω της ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, τόνισε ότι ο νέος οργανισμός αποτελεί προϊόν συναίνεσης, διαλόγου και κοινών αποφάσεων όλων των κρατών μελών.

Ως προς την Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει κάνει σημαντικά βήματα αυτό το διάστημα -όπως και η Ιταλία-, ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ αναφορικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχει έλεγχος.  Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί τα ποσά που προβλέπονται από τα εθνικά προγράμματα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συνολική χρηματοδοτική  βοήθεια που έχει διατεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής διατίθεται άμεσα προς τις ελληνικές αρχές. Επεσήμανε επίσης ότι η  Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης πόρων από τα Ταμεία για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα