Δ. Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό: Η Ιταλία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η Ιταλία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Κανένας από τους μετανάστες που διασώθηκαν στην θάλασσα δεν μεταφέρθηκε πίσω στην Λιβύη. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti κάνει τεράστια δουλειά, ευθυγραμμισμένη με την αρχή της μη απώθησης», τονίζει ο Επίτροπος.

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν υπάρχουν ευθύνες της Ιταλίας για την κατάσταση των μεταναστών στη Λιβύη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά:

«Η ευθύνη για την κατάσταση των μεταναστών στην Λιβύη είναι πρώτα απ΄όλα των λιβυκών αρχών, οι οποίες, στις περιοχές που ελέγχουν, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα με τα οποία θα είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και θα καταπολεμούνται οι εγκληματικές οργανώσεις. Τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάσθηκε στενά με τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει τη σταθεροποίηση της Λιβύης».

Σχετικά με τον ρόλο της Ιταλίας, ο Επίτροπος προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης «απέδειξε επανειλημμένα τη στράτευσή της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις τεράστιες προσπάθειες για να υποδεχθεί τους μετανάστες, σώζοντας ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και προλαμβάνοντας την απάνθρωπη μεταχείριση τόσων ανθρώπων». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Marco Minniti, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει ότι «από τότε που ανέλαβε καθήκοντα και διαχειρίζεται τις τόσες προκλήσεις των μεταναστευτικών ρευμάτων στην κεντρική Μεσόγειο, επιτελεί τεράστιο έργο».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκφράζει και πάλι την υποστήριξή του στον δεοντολογικό κώδικα για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, τον οποίο επεξεργάσθηκε η ιταλική κυβέρνηση. «Οι περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στηρίζουν τις προσπάθειές μας για την διάσωση ανθρωπίνων ζωών και τους είμαστε ευγνώμονες γι΄αυτό. Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες, ώστε να μην ευνοήσουν, οι πράξεις μας –έστω και άθελά μας– τη δράση των διακινητών», δηλώνει ο Επίτροπος.

Με αναφορά, τέλος, στην πρόσφατη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Ιταλία, αλλά και την παράλληλη αύξηση των αφίξεων από την Τυνησία, ο κύριος Αβραμόπουλος εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όλοι όσοι φθάνουν στην Ιταλία από την Τυνησία ή από άλλες χώρες, πρέπει να περνούν από πλήρεις ελέγχους ασφαλείας. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και έρευνες σε όλες τις διεθνείς τράπεζες δεδομένων. Παράλληλα, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι επαναπατρισμοί όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στις χώρες της Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπλέον στήριξη στην Ιταλία, σε περίπτωση ανάγκης και αν αυτή ζητηθεί από τις ιταλικές αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα