Δύσκολη η διαδικασία για την έξοδο από τα Μνημόνια

Είναι μακρύς ο κατάλογος των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Συγκεκριμένα, προσδιορίζονται 75 εκκρεμότητες που αφορούν την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, ενώ καταγράφονται και 82 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση. Η ευρεία γκάμα των δεσμεύσεων που καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση, έως τον Ιούνιο του 2018, αφορά το συνταξιοδοτικό, τα επιδόματα, τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς επίσης και τις τροποποιήσεις που θα λάβουν χώρα στο νόμο Κατσέλη.

Το κείμενου του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα πάρει την οριστική του μορφή και θα «κλειδώσει» στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, το οποίο θα σημάνει-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και την ολοκλήρωση της γ’΄αξιολόγησης.

Σ’ ότι αφορά στις συντάξεις, μέγα προαπαιτούμενο αποτελεί ο επανυπολογισμός ενός σημαντικού ποσοστού των υφιστάμενων συντάξεων. Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, το υπουργείο Εργασίας καλείται να ολοκληρώσει άμεσα την επεξεργασία τουλάχιστον του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις, που υποβλήθηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο συνταξιοδοτικό κομμάτι που σχετίζεται με την δ’ αξιολόγηση, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, καθώς πρέπει: πρώτον, να «αξιολογηθούν» όλες οι αιτήσεις κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, δεύτερον να γίνει επεξεργασία του 30 των αιτήσεων του 2017 και τρίτον να ελεγχθούν 13.800 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις, που έγινε το 2015 και 2016.

Τα παραπάνω που σχετίζονται με την τέταρτη αξιολόγηση, πρέπει να «παραδοθούν» ολοκληρωμένα στους Θεσμούς, έως τον Απρίλιο του 2018.

Αναφορικά με τα επιδόματα, η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» την αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων και να αναδιατάξει το «καθεστώς» που διέπει τα αναπηρικά επιδόματα.

Στο κομβικό τομέα των εργασιακών, η κυβέρνηση βάσει της πρόσφατης τεχνικής συμφωνίας, θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, το νέο νόμο για την απεργία. Αυτός θα ορίζει ότι για να προκηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο(σ.σ. επιχειρησιακό), θα πρέπει στη συνέλευση που θα αποφασιστεί, να συμμετέχει το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Επιπρόσθετα στην τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα τεθεί επί τάπητος και η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, όπως επίσης και τυχόν τροποποιήσεις στη διαδικασία της διαιτησίας.

Νόμος Κατσέλη

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται εκτενής αναφορά για το νόμο Κατσέλη και δη για την αυστηροποίηση του πλαισίου και των κριτηρίων που τον διέπουν. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, να αξιολογήσει το υπάρχον νομικό και θεσμικό «καθεστώς» για το νόμο Κατσέλη και να υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις της.

Οι σχετικές τροποποιήσεις και αλλαγές θα συζητηθούν αναλυτικά ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης.

Επίσης, βάσει του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, μπαίνει φρένο στη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ της Τράπεζας. Ο ΕΦΚΑ έχει κληρονομήσει από το ΤΣΜΕΔΕ το 50,6% της τράπεζας, όμως όπως αναφέρει το κείμενο «τον Μάιο 2018, ο ΕΦΚΑ θα κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν κατέχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε καμία ιδιωτική εταιρεία» αναφέρει η συμφωνία».

Νέο Μεσοπρόθεσμο τον Μάιο

Όπως αναφέρει το κείμενο που υπογράφηκε το προηγούμενο Σάββατο ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τον Μάιο, νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για τα έτη 2019 – 2022 με το οποίο θα θέτει όρια δαπανών που θα διασφαλίζουν αυτό το δημοσιονομικό στόχο.

Επίσης, παραμένει ως έχει, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα