Δύο εκλογικές νίκες για τη Theresa May

Nικώντας τους Εργατικούς σε ένα από τα προπύργιά τους και επωφελούμενοι από την αποτυχία του Ukip σε ένα προπύργιο του Brexit, οι Συντηρητικοί της Theresa May βγήκαν σήμερα νικητές από δύο αναπληρωματικές εκλογές στη Βρετανία.

Η πρωθυπουργός πέρασε μια ειδυλλιακή νύχτα που της δίνει ελεύθερο χώρο ενόψει της έναρξης, έως τα τέλη Μαρτίου, της διαδικασίας του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είδε τη νεαρή υποψήφια των Τόρις Trudy Harrison, νεοεισερχόμενη στην πολιτική, να κερδίζει χθες την περιφέρεια Κόουπλαντ από τους Εργατικούς που κυριαρχούσαν σε αυτή την αγροτική περιοχή της βορειοδυτικής Αγγλίας εδώ και περισσότερο από 80 χρόνια.

Μια ιστορική νίκη η οποία αναζωπύρωσε αμέσως τις επικρίσεις εναντίον του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου τμήματος του μηχανισμού του κόμματος που τον κατηγορεί ότι οδηγεί το κόμμα σε πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές του 2020. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 30% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Συντηρητικοί υπερβαίνουν το 40%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Τheresa May είδε στη συνέχεια να πέφτει το προπύργιο του Ukip, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος σε αριθμό ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2015, στο πρόσωπο του Πολ Νάτολ, ο οποίος ηττήθηκε από τους Εργατικούς στο Στόουκ-ον-Τρεντ, στην κεντρική Αγγλία.

«Η πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να είχε ονειρευτεί κάτι καλύτερο: τα δύο κυριότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα σημείωσαν υποχώρηση, με τους ηγέτες τους να δυσκολεύονται και ενισχύει την πλειοψηφία της, όλ΄αυτά χωρίς να λερώσει τα χέρια της», συνοψίζει για το Γαλλικό Πρακτορείο ο Simon Underwood, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Αν και οι προβολείς στράφηκαν αρχικά στη μάχη των Εργατικών κατά του Ukip στο Στόουκ, το αποτέλεσμα στο Κόουπλαντ είναι εκείνο που σχολιάστηκε περισσότερο σήμερα, που ήταν κόλαφος για τους Εργατικούς.

Η Trudy Harrison, που κέρδισε την υποψήφια των Εργατικών Τζίλιαν Τράφτον με 44% των ψήφων έναντι 37%, έκανε λόγο για μια «ιστορική» νίκη καθώς είναι η πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια που το κυβερνών κόμμα κερδίζει μια έδρα από την αντιπολίτευση σε αναπληρωματικές εκλογές.

Η νίκη αυτή θεωρείται ακόμη πιο σημαντική καθώς έρχεται έπειτα από επτά χρόνια λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση των Τόρις.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε πολλούς βουλευτές των Εργατικών να επιτεθούν ανοικτά στον ηγέτη τους, όπως ο John Woodcok ο οποίος έκανε λόγο για «καταστροφή».

Όμως ο Jeremy Corbyn, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη αρκετές εξεγέρσεις, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την ήττα στο Κόουπλαντ αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη νίκη στο Στόουκ σε μια πόλη όπου το Ukip είχε αρχίσει να θεωρεί δική του», επέμεινε σήμερα στο περιθώριο μιας ομιλίας για το Brexit.

Οι Εργατικοί θα παρηγορηθούν έτσι με τη συμβολική νίκη στο Στόουκ, μια πόλη 250.000 κατοίκων που ψήφισε σε ποσοστό 69,4% υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, ποσοστό ρεκόρ μεταξύ των 30 μεγαλύτερων περιοχών της χώρας.

Ο Gareth Snell, ένας πρώην συνδικαλιστής 31 ετών, κέρδισε καθαρά (37% έναντι 25%) τον Paul Natol, διάδοχο του Νάιτζελ Φάρατζ στην ηγεσία του Ukip.

«Μια πόλη την οποία κάποιοι ονόμασαν πρωτεύουσα του Brexit απέδειξε γι΄άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε πολύ περισσότερο από αυτό», είπε ο νικητής.

Για το Ukip αυτή η ήττα είναι μια τσουχτερή προσβολή και δείχνει τις δυσκολίες να κεφαλαιοποιήσει την ψήφο υπέρ του Brexit της οποίας ήταν από τους υποκινητές. Αν και εξασφάλισε το 13% των ψήφων στις εκλογές του 2015, το αντιμεταναστευτικό κόμμα κατέχει μόνο μία έδρα από τις 650 του κοινοβουλίου.

Είναι επίσης μια προσωπική αποτυχία για τον Paul Natol. «Θα έρθει ο καιρός μας» υποσχέθηκε. Στο μεταξύ, πορεύεται στα βήματα του Nigel Farage που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει βουλευτής παρότι το προσπάθησε έξι φορές, καταλήγει στην ανταπόκρισή του από το Λονδίνο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα