Δύο δικαστικά μέτωπα έξω και μέσα στην Ελλάδα

Δύο κρίσιμες δικαστικές διαδικασίες ξεκινούν τη σημερινή ημέρα, με τη δίκη των ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία να προκαλεί αισθήματα αγωνίας για την έκβασή της, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο  στην Αθήνα αναμένεται να ανέβει και πάλι, όταν το απόγευμα στη Βουλή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis.

Πράγματι, ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη σε δασώδη περιοχή επί τουρκικού εδάφους, στις Καστανιές του Έβρου.

Αλληλοσυγκρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που τελικά θα τους απαγγελθούν κατά την έναρξη της δίκης. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ο στρατιωτικός εισαγγελέας στην πρότασή του ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες και για κατασκοπεία. Τελικά και σύμφωνα πάντοτε με τα τουρκικά ΜΜΕ τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό.

Πάντως σύμφωνα με πρωινές πληροφορίες υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά ότι το αρχικό κατηγορητήριο δεν πρόκειται να αλλάξει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες και βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν.

Οι πιθανές εκδοχές

Πηγές από το εσωτερικό της γειτονικής χώρας εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση Ερντογάν για σύνδεση της υπόθεσης αυτής με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως συμμέτοχοι στο πραξικόπημα και είναι στην Ελλάδα έχοντας αιτηθεί άσυλο. Ο τούρκος πρόεδρος ίσως θελήσει να χρησιμοποιήσει τους Έλληνες για διπλωματικό εκβιασμό.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε επίδειξη ισχύος με σκληρή στάση προκειμένου να οδηγήσει γραφειοκρατικά τη διαδικασία σε μακροχρόνια διαπραγμάτευση και να κερδίσει για μια ακόμη φορά ακροατήριο μέσα στη χώρα του.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξει το κατηγορητήριο, οι δύο στρατιώτες θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, με αυτό το σενάριο να είναι το ιδανικότερο για την Ελλάδα.

Συνεδριάζει το απόγευμα για πρώτη φορά η Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis

Και ενώ η αγωνία για την έκβαση της δίκης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προκαλεί συγκίνηση και αγωνία στο εσωτερικό, συνεδριάζει το απόγευμα στη Βουλή για πρώτη φορά η Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis.

Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών, όπως συμβαίνει όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ή εφετών, την διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Το θέμα της μυστικότητας

Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι’ αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών: Η άσκηση της ποινικής δίωξης από τη Βουλή, η ειδική και σύντομη αποσβεστική προθεσμία που συνίσταται στο πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου και η εκδίκαση της υπόθεσης από δικαστικό συμβούλιο κατ΄αρχήν και, σε περίπτωση παραπεμπτικού βουλεύματος, από Ειδικό Δικαστήριο στη συνέχεια.

Τα 21 μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 10 μέλη, η ΝΔ από 5 μέλη και τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν από ένα εκπρόσωπο.

Ειδικότερα:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Σπύρος Λάππας, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Τσίρκας.

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Από την Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα