«Δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος κατά το 2017»

Το 2017 θα είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργο Τσίπρα, όπως τόνισε κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία.

 

Αναγνώρισε εξάλλου, ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις δυνατότητές της και τόνισε την ανάγκη υπέρβασής της, για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου και το ξεπέρασμα της κρίσης. «Μόνο υπερβαίνοντας τις παθογένειες και διαμορφώνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο έχει νόημα να γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των υπαρκτών, ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα, με πρώτα ανάμεσα σε αυτά, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη γεωγραφική της θέση, τον γεωστρατηγικό της ρόλο, τα σημαντικά γνωστά και πιθανολογούμενα αποθέματα ορυκτού και φυσικού πλούτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε πως η μετάβαση δεν θα προκύψει «αυτόματα» με μοναδικό πιλότο τις αγορές, αλλά με σχέδιο, με κίνητρα και κυρίως με συνέργεια και συνεργασία όλων των παραγόντων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) στο άνοιγμα νέων αγορών τα τελευταία δύο χρόνια και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν. «Από τα ανοίγματα αυτά, ορισμένα καρποφορούν ή μπορούν να καρποφορήσουν, άλλα απέδωσαν μέχρι σήμερα λιγότερα από τα προσδοκώμενα, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των πολιτικών σχέσεων που βελτιώθηκαν σημαντικά, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας, της Αιγύπτου, του Ιράν, των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων» σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στον «σημαντικό ρόλο» του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας ΔΟΣ στο πεδίο της ενεργειακής εξωτερικής διπλωματίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επισήμανε, πως στα επόμενα χρόνια διαμορφώνονται δομές και συνθήκες που θα καθορίσουν το δίκτυο και τις ενεργειακές σχέσεις για πολλά ακόμη χρόνια και ότι για την Ελλάδα, αυτό δεν έχει μόνο οικονομική σημασία, αλλά και τεράστια γεωπολιτική.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε αναλυτικός απολογισμός των δράσεων εξωστρέφειας της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών το 2016 και ο προγραμματισμός των δράσεων για το 2017, και δόθηκε ένα περίγραμμα των στόχων και των προτεραιοτήτων της Ελλάδας για την ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών υποδομών.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα