Δραγασάκης: Οι τράπεζες ευνόησαν τον υπερδανεισμό – Λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το θέμα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο συζητήθηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Γιώργου Καρρά Καρρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, να καλεί τις τράπεζες στο να προτίνουν λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες – δανειολήπτες, ενώ δεν απέκλεισε κάποια νομοθετική ρύθμιση μετά, όμως, από την ολοκλήρωση των τραπεζικών stress test.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημείωσε ότι με το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται το πρόβλημα του υπερδανεισμού, τον οποίο οι τράπεζες όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά ευνόησαν, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία και την υπερχρέωση.

«Πρέπει και οι τράπεζες να προτείνουν λύση και να υπάρξει διαμερισμός του ρίσκου με μικρότερη ευθύνη του δανειολήπτη», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, ενώ αποκάλυψε ότι μια τράπεζα ήδη έχει ανακοινώσει κάποια σχετικά προγράμματα ενώ άλλες μελετούν αντίστοιχα μέτρα. Επιπροσθέτως, τόνισε πως κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο και στο συνυπολογισμό κάθε χρήσιμης πρότασης για την κοινωνικά υπεύθυνη αντιμετώπιση της υπερχρέωσης λόγω «ελβετικού φράγκου» ή και γενικά. Κάθε λύση όμως πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και να μη δημιουργεί άλλα, νέα, προβλήματα

Για το τι θα κάνει η Πολιτεία, π κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι πλέον διαθέτουμε μηχανισμούς έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, που αν τους είχαμε προ κρίσης, θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Έκανε επίσης γνωστό πως η έχει συγκροτήσει από τον Οκτώβριο ειδική επιτροπή που μελέτησε το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης. Αν αυτό συμβεί θα είναι σίγουρα μετά το πέρας των stress tests των τραπεζών.

Προτεραιότητά μας η απρόσκοπτη πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες

Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, για τον κίνδυνο να κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ζεφύρι, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως τίθεται ένα ευρύτερο ζήτημα, εκείνο του τραπεζικού αποκλεισμού. Και παρά την ψηφιακή επέκταση, ο αποκλεισμός αναπαράγει τις ανισότητες και αντίστροφα

«Γι’ αυτό είναι επιτακτικό οι τράπεζες να αποτρέψουν φαινόμενα φυσικού αποκλεισμού των πολιτών από τις υπηρεσίες τους. Για το υπουργείο Οικονομίας είναι προτεραιότητα τόσο η απρόσκοπτη πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες όσο και η αποφυγή καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους τραπεζών», ανέφερε. Παράλληλα αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος που τον διαβεβαίωσε ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα