Δραγασάκης: «Δεν θα χρειαστούμε τέταρτο πρόγραμμα»

«Δεν θα χρειαστούμε τέταρτο προγραμμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 ενώ για τις δηλώσεις Ντομπροβσκις ότι τα σκληρά μέτρα ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είπε:

«Γνωρίζουμε πώς συντάσσονται τα μνημόνια και με ποιους όρους προσέρχονται οι δυο πλευρές», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και εκτίμησε ότι πρόκειται για επικοινωνιακή αντίδραση από την πλευρά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Είμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής δοκόμασιας», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικο Συμβούλιο ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για να τελειώσουμε οριστικά από τα προγράμματα και την εποπτεία τον Αύγουστο του 2018. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ακόμη πως θα πρέπει να διδαχτούμε από τα μαθήματα των μνημονίων και να περάσουμε πλεον σε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ερωτηθεις για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι κατά καιρούς στο παρελθόν έχει προεξοφλήσει την αποτυχία, έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης κ.λ.π., ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στην παρουσία του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας: «Προσπάθησε να μιλήσει για το μέλλον, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και νέος άνθρωπος προβάλλει ένα παρωχημένο μοντέλο Νεοφιλελευθερισμού (…) πέρσι το Δ.Ν.Τ μίλησε για υπερτιμημένο φιλελευθερισμό, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι οι ανισότητες είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη».

Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων σε σειρά δομών του κράτους, όπως για παράδειγμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς όπως είπε τα παραδείγματα και οι εμπειρίες σε όλες τις χώρες δείχνουν ότι ευνοούνται τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν είναι εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων αλλά επανέλαβε πως δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν συγκεκριμένες δομές του κράτους.

«Ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες δεν σώζεις (σ.σ. τη χώρα) αλλά δημιουργείς παράθυρα -διαπλοκής-, αυτό το μοντέλο που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει δοκιμαστεί και οδηγεί σε κρατικοδίαιτο καπιταλισμό» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασακης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ρεαλιστικό το σχέδιο για έξοδο από τα προγράμματα και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, τονίζοντας όμως πως η ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κανουμε ό,τι θελουμε σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως μετά τις γερμανικές εκλογές η Ευρώπη θα πάει σε μια πορεία για να δει το μέλλον της, «σε αυτή την πορεία παρά τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, μας θέλουν ως σύμμαχο, θέλουν τις απόψεις μας, έχουμε συμμαχίες», ενώ αναφερθείς στο Δ.Ν.Τ και τη συμμετοχή του η όχι στο ελληνικό προγραμμα είπε «υπάρχει ένας γκρίζος παράγοντας, όμως το θέμα δεν είναι αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την Ελλάδα, αλλά αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την Ευρώπη. Οι εξελίξεις πάντως περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι στα χέρια μας, της κυβέρνησης, του λαού και της αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι υπάρχουν και θέματα που μπορούν να υπάρχουν κοινές θέσεις. Τα υπερβολικά αιτήματα του Ταμείου μπορούν να μας βρουν με κοινή θέση», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δραγασάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα