Δραγασάκης: Άμεσα η υλοποίηση του πλαισίου για την εκμετάλλευσή της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Δεν μας απασχολεί μία πρόταση μομφής της ΝΔ. Είναι τακτικιστικά τεχνάσματα, λόγω απουσίας πολιτικής και αδυναμίας πολιτικής»

Η Συμφωνία των Πρεσπών και «η συνανάπτυξη των Βαλκανίων είναι οργανικό στοιχείο της δικής μας ανάπτυξης. Τα λιμάνια μας, οι οδικοί άξονες, οι αγωγοί, η προοπτική της χώρας είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Οι βαλκανικές χώρες είναι οι μόνες που έχουμε θετικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο να αναπτυχθούν και αυτές μαζί με εμάς, αυτή η μεγάλη διαφορά θα δημιουργεί προβλήματα. Για εμάς, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία σειράς πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενός σχεδίου κοινής ανάπτυξης από το οποίο ο άμεσα ωφελημένος θα είναι η χώρα και ειδικά η βόρεια Ελλάδα», είπε ο κ. Δραγασάκης.

«Ήδη συζητούμε για έναν Οργανισμό Βαλκανικής Ανάπτυξης με έδρα την Θεσσαλονίκη, συζητούμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούμε να έχει εξαρχής παράρτημα στην Θεσσαλονίκη με βασικό στόχο τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση κοινών υποδομών για τα Βαλκάνια», είπε ο ίδιος, έτσι «η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι απαρχή πρωτοβουλιών για ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και ευρύτερα της περιοχής των Βαλκανίων, είτε μόνοι μας είτε ως τετράδα χωρών (με Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) είτε μαζί και με την ΕΕ με προγράμματα που θα εξασφαλίσουμε».

Τέλος, τόνισε ότι έρχεται «σειρά από νομοθετήματα με την οποία δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο»:

• νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις μικροπιστώσεις, που και τα δύο νομοσχέδια θα ψηφιστούν εντός του επόμενου διμήνου

• πλαίσιο πολυετών σχεδίων δημόσιων επενδύσεων για καλύτερο σχεδιασμό και αξιοποίηση πόρων

• νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, για επιτάχυνση, απλούστευση και εξασφάλιση καλύτερων όρων στην προσέλκυση επενδύσεων

Στην ουσία, δημιουργούμε την προγραμματική και θεσμική βάση για την επόμενη τετραετία. Μαζί με τα παραπάνω έχουμε αρχίσει την διαδικασία σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ και όχι μόνο, των αλλαγών που πρέπει να κάνουμε την επόμενη τετραετία. Γι’ αυτό είναι πολύ κρίσιμος ο χρόνος που έχουμε για να τα δρομολογήσουμε όλα αυτά.

Η απάντηση λοιπόν σε αυτή την αρνητική στροφή είναι μία ευρεία προοδευτική συμπαράταξη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συζητάμε και το περιεχόμενο αυτής της συμπαράταξης. Πολλά από αυτά τα μέτρα που δρομολογούμε, αλλά και άλλα που μπορεί να προταθούν, είναι σημεία που προγραμματικά μπορεί να τροφοδοτήσουν έναν διάλογο και μία συνεργασία, το σχέδιο για το μέλλον.

«Δεν μας απασχολεί» μία πρόταση μομφής της ΝΔ

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πρόθεσης της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής, ο κ. Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά «δεν μας απασχολεί το θέμα. Εμείς είχαμε καλέσει την ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση κατέθεσε με δική της πρωτοβουλία πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης και την πήρε. Τώρα, αν καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής απλά θα μας καθυστερήσει λίγο, αλλά όπως είπα, δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι τακτικιστικά τεχνάσματα, λόγω απουσίας πολιτικής και αδυναμίας πολιτικής».

«Αυτή η αναδίπλωση της ΝΔ εκφράζει ένα ευρύτερο φαινόμενο και κίνδυνο, πρόκειται για εθνικιστική αναδίπλωση. Ενώ επί δεκαετίες ως χώρα μιλάμε και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στην βάση σύνθετης ονομασίας, ξαφνικά ορισμένες δυνάμεις επιστρέφουν σε θέσεις μαξιμαλιστικές … αυτή η αναδίπλωση πρέπει να μας απασχολήσει γιατί κρύβει ενδεχόμενους κινδύνους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, είναι ότι με την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της έχουμε ένα είδος νομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας και την «επιμέλεια με την οποία υποκρύπτουν το σχέδιο εισβολής στη Βουλή» στο σχολιασμό για συλλαλητήριο της Κυριακής, «καλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της. Άρα, την ευθύνη δεν την έχουν μόνο οι φασίστες, αλλά και όσοι είτε νομιμοποιούν είτε συγκαλύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, την δράση της».

«Ορισμένες δυνάμεις νιώθουν άβολα με το ότι η Ελλάδα βήμα-βήμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βγει από την κρίση και για μία Συμφωνία των Πρεσπών που θα περνούσε σε κλίμα συναίνεσης και τεράστια πλειοψηφία στην Βουλή … επιλέγουν το θέμα αυτό για μία εθνικιστική και συντηρητική στροφή».

Ο εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου κ. Σπύρου «χαρακτήρισε προδότη τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον τότε ΥΠΕΞ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν στον ΟΗΕ συμφώνησαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και αντί τώρα να βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταγγείλει αυτές τις απόψεις (απόψεις επικίνδυνες, ζητούν στην ουσία την διάλυση του κράτους, είναι αναθεωρητικές, άμεσα ή έμμεσα υπονοούν αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια), σέρνεται από αυτή την γραμμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας μοιραίος άνθρωπος», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την άποψη του “όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών”», συνέχισε, θυμίζοντας ότι «από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα υπήρξαν τρεις απόψεις», με μία να είναι «να διαλυθεί το κράτος των Σκοπίων, να διαμοιραστεί, να πάρουμε εμείς ένα κομμάτι, να πάρει η Βουλγαρία άλλο ένα, κτλ. Είναι μία επιλογή επικίνδυνη, γιατί σημαίνει αναθεώρηση συνόρων. Και αν αρχίσει αναθεώρηση συνόρων στα σύνορά μας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να δημιουργηθούν ορέξεις και για άλλες αλλαγές. Αυτές οι απόψεις ήταν ως πρόσφατα απομονωμένες και ήταν απέναντί τους και η επίσημη ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Τώρα δείχνει να σπάει αυτή η διαχωριστική γραμμή, δεν ξέρουμε ακριβώς τι εκφράζει το “όχι” του Κ. Μητσοτάκη. Είναι με την προαναφερθείσα έννοια, ή της υποκρισίας, ότι θέλει να λυθεί το πρόβλημα, αλλά επειδή το λύνει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση, θα έχουν πολιτικό κόστος, θέλω την πτώση τους; … Υπάρχει μία άποψη πίσω από το “όχι” αναθεωρητική, εθνικιστική, πρέπει να απομονωθεί», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Το ΚΚΕ θα πρέπει να εξηγήσει το «όχι» για την… υποσημείωση της Ιστορίας

Υπάρχουν και «άλλοι που προτάσσουν το στενό κομματικό συμφέρον … η ηγεσία του ΚΚΕ λέει “οι Αμερικάνοι” … μα εμείς αυτή τη θέση είχαμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Οι Αμερικάνοι μας είπαν να την βάλουμε; Την παλεύουμε από το 1992, ως κόμμα του 3% ο Συνασπισμός, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ. Με απομόνωση, “προδότες” μας έλεγαν και τότε. Οι Αμερικάνοι μας έβαζαν; Δεν τα ξέρει αυτά το ΚΚΕ; Αυτό συμπεριφέρεται μικροτακτικίστικα…», σχολίασε χαρακτηριστικά. Τότε «έλεγε “είναι δευτερεύον το όνομα”, εγώ περίμενα σήμερα να έρθει στη Βουλή με τη σημαία της δικαίωσής του, να πει “εγώ δικαιώθηκα, αυτά σας έλεγα, εσείς ταλαιπωρήσατε το θέμα και χάσαμε 30 χρόνια”. Αντ’ αυτού, έρχεται με διαφορετικό σκεπτικό και είναι στο “όχι”, μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις. Να εξηγήσει λοιπόν στο μέλλον ότι είπε “όχι” με διαφορετική λογική… Η Ιστορία δεν καταγράφει αιτιολόγηση ψήφου, καταγράφει γεγονός. Ψήφισες κατά σε μία ψηφοφορία για έναν έντιμο συμβιβασμό».

Σχολίασε μάλιστα το γεγονός ότι το ΚΚΕ κάνει δικό του συλλαλητήριο ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι το έκανε «για να δείξει ότι δεν είναι τάχα με το άλλο … αυτά είναι οι υποσημειώσεις της Ιστορίας».

Πηγή: Στο Κόκκινο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα