Δούρου: Νέο μοντέλο ανάπτυξης, με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας

«Η Περιφέρεια Αττικής δεν ανακαλύπτει σήμερα την καινοτόμο επιχειρηματικότητα – έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, τον Σεπτέμβριο του 2014, να επενδύσουμε στους νέους και τις νέες που επιχειρούν, που καινοτομούν», τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στα εγκαίνια, χθες, του 2ου Athens Innovation Festival (AIF 2018), που φιλοδοξεί να αποτελέσει και φέτος σημείο συνάντησης για το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Η Ρένα Δούρου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στον χώρο του Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και να ακούσει τις καινοτόμες ιδέες συμμετεχόντων.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Φεστιβάλ από κοινού με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, η Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όχι γενικά θέσεις εργασίας».

«Είμαστε σήμερα εδώ όσοι θέλουμε ένα επιχειρείν που περνάει μέσα από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, από τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών – και είναι σημαντικό που είναι εδώ ο αρμόδιος Υπουργός – , την ψηφιακή οικονομία, και πολλούς άλλους σύγχρονους τομείς του νέου επιχειρείν», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, η οποία συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Θεόδωρο Σχινά, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρο και τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρη Νικολαρόπουλο.

Το Athens Innovation Festival διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ). Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 12, 13 και 14 Νοεμβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με στόχο να αναδειχθούν και να ενισχυθούν οι καινοτόμοι επιχειρηματικοί, ερευνητικοί και τεχνολογικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στη δημιουργία των κατάλληλων οικοσυστημάτων με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Διαθέτουμε πόρους ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, όπως τα cluster, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, που αφορούν στους τομείς της εγκεκριμένης Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

  • Χρηματοδοτούμε το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με 1.800.000 ευρώ.

  • Στηρίζουμε το έργο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, διασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση, που για το 2018, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180.000 ευρώ.

  • Για πρώτη φορά, εδώ και τρία χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τα δεδομένα της νέας επιχειρηματικότητας, δίνοντας το παρών μαζί με νέα παιδιά στα κορυφαία διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών: από τη Βαρκελώνη ως το Ελσίνκι και από το Άμστερνταμ και τη Λισαβόνα ως το Τελ Αβίβ.

  • Βραβεύουμε νέους ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά στην ελληνική start-up σκηνή.

 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:

  • Δεν χρειαζόμαστε την παρασιτική επιχειρηματικότητα του παρελθόντος – ενός αποτυχημένου μοντέλου που σπατάλησε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Χρειαζόμαστε μια υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος της  κοινωνίας και των πολιτών.

  • Με το ειδικό της βάρος που έχει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, στον αναπτυξιακό άξονα της χώρας, τη συμβολή της στην εθνική οικονομία, με τις πολλές και σε πολλά επίπεδα, δυνατότητες που προσφέρει, με την πληθυσμιακή της σύνθεση, με τη γεωγραφική της θέση, έχει επιλέξει να δώσει τη μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης με όρους αλλαγής του υποδείγματος άσκησης διοίκησης χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς διαφθορά, χωρίς αδιαφάνεια. Χωρίς επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα».

  • Και τη δίνουμε αυτή τη μάχη, ενεργώντας αρκετές φορές στα όρια ή και πέρα από αυτά, των αρμοδιοτήτων μας. Όπως κάνουμε, για παράδειγμα, αναφορικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

  • Στηρίζουμε έτσι τη νέα επιχειρηματικότητα μέσα από σειρά στρατηγικών συνεργειών με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς επιχειρηματικότητας.

  • Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας με το ΕΒΕΑ εντάσσεται και η διεξαγωγή του 2ου Athens Innovation Festival (AIF) που ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Δημιουργώντας ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών.

Ολόκληρη η ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο Athens Innovation Festival.

Μια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμης σημασίας συγκυρία. Μια συγκυρία που σημαδεύεται, αφενός από το τέλος της επιτροπείας και αφετέρου από την ανάγκη να μην επαναλάβουμε τις λάθος εκείνες πολιτικές που οδήγησαν στη κρίση χρέους και δημοκρατίας.

Μια συγκυρία που επιβάλλει, με άλλα λόγια, μια νέα συστηματική προσέγγιση, απαλλαγμένη από τις δομικές αδυναμίες και τις χρόνιες παθογένειες που χαρακτήριζαν τη στρεβλή ανάπτυξη του παρελθόντος.

Δεν χρειαζόμαστε την παρασιτική επιχειρηματικότητα του παρελθόντος – ενός αποτυχημένου μοντέλου που σπατάλησε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους

Χρειαζόμαστε μια υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αττική, με το ειδικό της βάρος στον αναπτυξιακό άξονα της χώρας, τη συμβολή της στην εθνική οικονομία, με τις πολλές και σε πολλά επίπεδα, δυνατότητες που προσφέρει, με την πληθυσμιακή της σύνθεση, τη γεωγραφική της θέση, έχει επιλέξει να δώσει τη μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης με όρους αλλαγής του υποδείγματος άσκησης διοίκησης χωρίς γραφειοκρατία, διαφθορά, αδιαφάνεια.  Χωρίς επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα».

Και τη δίνουμε αυτή τη μάχη, ενεργώντας αρκετές φορές στα όρια ή και πέρα από αυτά, των αρμοδιοτήτων μας. Όπως κάνουμε, για παράδειγμα, αναφορικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κεντρική κυβέρνηση, αναπληρώνουμε το κενό αρμοδιοτήτων, μέσα από το Μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΒΕΑ.

Στηρίζουμε έτσι τη νέα επιχειρηματικότητα μέσα από σειρά στρατηγικών συνεργειών με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της συνεργασίας της Περιφέρειας με το ΕΒΕΑ εντάσσεται και η διεξαγωγή του 2ου Athens Innovation Festival (AIF) ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα μοναδικό πεδίο συνάντησης και εποικοδομητικού διαλόγου νέων ανθρώπων.

Ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών.

Φίλες και Φίλοι

Η Περιφέρεια Αττικής δεν ανακαλύπτει σήμερα την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, τον Σεπτέμβριο του 2014, να επενδύσει στους νέους και τις νέες που επιχειρούν, που καινοτομούν. Ένα νέο επιχειρείν, που μπορεί να αναστρέψει το brain drain, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο. Να συμβάλλει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δημιουργεί βιώσιμες θέσεις δουλειάς. Που δίνει έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τη γαλάζια ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένα επιχειρείν που περνάει μέσα από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το crowdfunding, τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ψηφιακή οικονομία, και πολλούς άλλους σύγχρονους τομείς του νέου επιχειρείν.

Αποδεικνύουμε έτσι το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει  η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλοντας στη δημιουργία των κατάλληλων οικοσυστημάτων  με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτουμε πόρους ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, όπως τα cluster, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, που αφορούν στους τομείς της εγκεκριμένης Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Χρηματοδοτούμε το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με 1.800.000 ευρώ.

Στηρίζουμε το έργο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου, διασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση, που για το 2018, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180.000 ευρώ.

Φίλες και φίλοι

Για πρώτη φορά, εδώ και τρία χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τα δεδομένα της νέας επιχειρηματικότητας, δίνοντας το παρών μαζί με νέα παιδιά στα κορυφαία διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών : από τη Βαρκελώνη  ως το Ελσίνκι  και από το Άμστερνταμ και τη Λισσαβόνα ως το Τελ Αβίβ.

Βραβεύουμε νέους ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά στην ελληνική start-up σκηνή.

Στηρίζουμε το Athens Innovation Festival – μια αυθεντική προσπάθεια ανάδειξης των χαρακτηριστικών της νέας επιχειρηματικότητας.

Μιας επιχειρηματικότητας  – μοχλού ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και κεφαλαίων, παράγοντα κοινωνικής συνοχής.

Της επιχειρηματικότητα που συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, στο στοίχημα για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα