Δούρου: Η δημοκρατία χρειάζεται τη συμμετοχή των γυναικών

«Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες, λαμβάνει κομβική σημασία» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Αυτοδιοικητικές – Ευρωεκλογές: Οι γυναίκες μπροστά» που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε συνεργασία με τον Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ.

Η ίδια επισήμανε ότι δεν εννοεί τη συμμετοχή των γυναικών ως υποψηφίων, «αλλά και τη συμμετοχή τους ως πολιτών, ως ψηφοφόρων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

«Γιατί ειδικά σήμερα, μια περίοδο που η ακροδεξιά τολμά να ξανασηκώνει κεφάλι, τολμά να αμφισβητήσει κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών, τολμά να προβάλλει την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, τη χώρα του Διστόμου και της Βιάννου. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει δώσει άλλοθι για την επιστροφή των πατριαρχικών προτύπων. Σε μια περίοδο λοιπόν πολλαπλών και πολυεπίπεδων αμφισβητήσεων των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η Δημοκρατία χρειάζεται τη συμμετοχή των γυναικών, τη δική μας συμμετοχή, ανεξαρτήτως θέσεως, είτε δηλαδή διεκδικούμε αιρετό ρόλο είτε επιλέγουμε με την ψήφο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στη Β’ συνεδρία με αντικείμενο «Γυναίκες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Το θεσμικό πλαίσιο, η ποσόστωση, οι πολιτικές» και με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη, τόνισε ότι «η τοπική διακυβέρνηση, εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους, χρειάζεται την ασφαλιστική δικλείδα της γυναικείας συμμετοχής. Όχι γιατί είναι θέμα φύλου, αλλά γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας. Είναι θέμα Ισότητας. Είναι θέμα Ελευθερίας. Και στο θέμα αυτό έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά. Τόσο στο επίπεδο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι. Τόσο στην παρακίνηση των γυναικών να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών στις Περιφέρειες της πατρίδας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Περιφερειάρχης Αττικής στην ομόλογό της, Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπογραμμίζοντας ότι μοιράζονται «την ίδια αντίληψη για την «περιφερειακή διακυβέρνηση» με αφορμή τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στη Λέσβο, την περίοδο του σεισμού του 2017. Η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη συνεργασία «υποδειγματική» που οφείλεται «όχι γιατί δήθεν εμείς οι γυναίκες είμαστε “νοικοκυρές” ή “τακτικές” ή “ευαίσθητες” ή άλλα τέτοια παρεμφερή που αναπαράγουν σεξιστικά πρότυπα» αλλά γιατί στηρίχθηκε «στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης, της αναζήτησης άμεσων λύσεων μέσα από την αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών, την αντιμετώπιση παράλληλων αρμοδιοτήτων και συνευθυνών πολλών φορέων».

«Πρέπει να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που θέλουν οι γυναίκες να αναλαμβάνουν τομείς όπως οι κοινωνικές υποθέσεις, γιατί δήθεν εμείς έχουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας»

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:

• Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, άνδρες και γυναίκες, για μια κοινή προσπάθεια, έναν οικουμενικό αγώνα, για να χειραφετηθούμε από τα στερεότυπα της ευκολίας. Τα στερεότυπα που θέλουν, για παράδειγμα, οι γυναίκες να αναλαμβάνουν τομείς όπως οι κοινωνικές υποθέσεις, γιατί δήθεν εμείς έχουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να τα ανατρέψουμε.

• Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτές τις ανατροπές καλούμαστε να τις φέρουμε σε πέρας, όπως συχνά θύμιζε μια μεγάλη απούσα, η Σούλα Παναρέτου, μέσα στις συνθήκες νεοφιλελευθερισμού και παγκοσμιοποίησης, που πλήττουν τα δικαιώματα και επιτείνουν και διευρύνουν τις ανισότητες.
«Η έμφυλη ισότητα στην αιρετή Αυτοδιοίκηση ειδικά, και στον δημόσιο βίο γενικότερα, είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα»

• Η έμφυλη ισότητα στην αιρετή Αυτοδιοίκηση ειδικά, και στον δημόσιο βίο γενικότερα, είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα, είναι υπόθεση όλων μας και αφορά στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που βάζουν τέλος σε κάθε μορφή σεξισμού, όποια κι αν είναι αυτή. Αφορά σε καθημερινές αποφάσεις και όχι απλά σε αναλύσεις στο χαρτί. Αφορά σε επιλογές. Σε πολιτικές που στοχεύουν να εμπεδώσουν νέα δεδομένα, δεδομένα ποιοτικά και όχι μόνο ποσοτικά.

• Στο σημείο αυτό ελλοχεύει, ο κίνδυνος της απλής ενίσχυσης, με διάφορα μέσα, της παρουσίας των γυναικών στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Γιατί το κρίσιμο δεν είναι απλά η παρουσία πολλών γυναικών, αλλά η διασφάλιση εκείνου του πλαισίου που μπορεί να υπερβεί το θέμα του αριθμού τους, θέτοντας, στην ουσία, τους όρους για άσκηση πολιτικής νέου περιεχομένου.

 Οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο, το σίγουρο όμως είναι ότι ο αγώνας για την υπόθεση της έμφυλης παρουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι συγκυριακός. Είναι αγώνας για να σπάσουμε μια και καλή τη γυάλινη οροφή αλλά και για να πάμε πάρα πέρα, γιατί δεν μιλάμε στενά για δικαιώματα αιρετών, αλλά για ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλάμε για την οικοδόμηση των προϋποθέσεων βιώσιμης και καλής διακυβέρνησης.
«Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούμε, όχι χωρίς δυσκολίες, ένα νέο πρότυπο διοικείν»

• Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής, εδώ και 4.5 χρόνια, επιχειρούμε μέσα από την αλλαγή του προτύπου άσκησης διοίκησης, να εκπέμψουμε αυτό το διαφορετικό μήνυμα. Με την επιλογή γυναικών για μέτωπα όπως αυτό των έργων ή της δημόσιας διοίκησης. Σήμερα, στην Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούμε, όχι χωρίς δυσκολίες, ένα νέο πρότυπο διοικείν. Επιχειρούμε να κάνουμε τη διαφορά, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών της συγκυρίας αλλά και των ορίων που θέτουν οι ριζωμένες στερεοτυπικές νοοτροπίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα