Δούρου:Προϋπολογισμός με πρόσημο ανάπτυξης και αποτελεσματικότητας

rena-dourou-arxeiouΣτον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού εκτελεστέων έργων του έτους 2017, «με έργα υποδομής που επιλύουν χρόνια προβλήματα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», εστίασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στην ομιλία της κατά την συζήτηση για την έγκριση του, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι δεν είναι ουδέτερος, σημειώνοντας ότι «έχει το σαφές πρόσημο της αποτελεσματικότητας και των ανατροπών, που αυτή επιβάλλει». Επέμεινε στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που εμπεριέχει, «χωρίς να αδικηθεί κανένας δήμος».

Αντέκρουσε με επιχειρήματα τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα ζητήματα του Φαληρικού όρμου, της ΔΕΗ και των ταμιακών αποθεμάτων, ενώ απευθυνόμενη με αυστηρό τόνο στους περιφερειακούς συμβούλους, τους παρότρυνε να αυξήσουν την απορροφητικότητα.

«Οφείλουμε όλοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Η ιδιαίτερη πρόκληση, για όλους μας, είναι η αντιμετώπιση με σοβαρότητα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί, ούτε και δικαιολογίες και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και του προβληματικού θεσμικού πλαισίου, που πρέπει πάσει θυσία να αλλάξει, δεν μπορούν να λειτουργούν ως προσχήματα απραξίας και αναποτελεσματικότητας».

Για την αναγκαιότητα υπέρβασης αυτής της κατάστασης λίγο νωρίτερα, η περιφερειάρχης ζήτησε από όλα τα μέλη της διοίκησης και της αντιπολίτευσης, να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων και υπέρβασης των αδιεξόδων για την Αττική.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό είπε ότι εντάσσονται 1.005 έργα, με κοινωνική χρησιμότητα και τεχνική ωριμότητα, προϋπολογισμού 1.5 δισ.

Από αυτά, τα 786 είναι νέα έργα, δηλαδή το 78% είναι νέα έργα που βάζει η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας. Εξήρε το αποτέλεσμα της συνεργασίας που είχε η περιφέρεια με τους δήμους όταν τους ζητήθηκε «να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις προς ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων.

Ένα πρόγραμμα, που αφορά κατά πρώτο λόγο τα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών ύψους 301 εκατομμυρίων ευρώ και έργα οδοποιίας που αφορούν άμεσα στη βελτίωση του οδικού δικτύου και την οδική ασφάλεια». Πρόκειται, διευκρίνισε, για έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Σε ότι αφορά «το εμβληματικό, υπερτοπικής σημασίας, έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου» και τις ψευδείς κατηγορίες που δημοσιεύονται, η Ρένα Δούρου τις αντέκρουσε, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα δημόσιο έργο, κόστους 150 εκατομμυρίων ευρώ, στην βάση των μελετών του ΥΠΟΜΕΔΙ, που καταρχήν θωρακίζει αντιπλημμυρικά μια περιοχή όπου ζουν 160.000 συμπολίτες μας. «Είναι υπέρ των συμπολιτών μας. Και των όμορων δήμων, γιατί συνδέει την πόλη με τη θάλασσα, βάζοντας τέλος στον 40ετή αποκλεισμό, των συμπολιτών μας από την θάλασσα.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονταν κάποιοι, η περιφέρεια, με συνέπεια, επιδοτεί με 100 ευρώ τους λογαριασμούς 20.000 νοικοκυριών, που έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, συσσωρευμένες οφειλές, έχουν κάνει ρύθμιση και τηρούν τη ρύθμιση.

Επίσης, στον τομέα του αθλητισμού τόνισε ότι η εριφέρεια δεν «αβαντάρει» μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως τις καταλογίζουν αλλά προγραμματίζει 128 αθλητικά έργα, ύψους 161 εκατομμυρίων, όλα κοινωνικά αναγκαία και τεχνικά ώριμα που αφορούν όλους τους συμπολίτες μας».

Τέλος για τα αποθεματικά δήλωσε ότι «οι συνετές επιλογές μας δικαίωσαν φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

Προηγουμένως την διαδικασία είχε ανοίξει με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστου Καραμάνου και την συμπληρωματική της Πέπης Σταυροπούλου, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Κατά την διαδικασία ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μνημείο υποσχεσιολογίας», λέγοντας ότι περιέχει πολλά «θα». Ξεπεράσατε και τα «θα» του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Γιάννης Σγουρός εξέφρασε ακόμη, την αντίθεση του, στην πρόθεση της νέας διοίκησης για την αγορά κτιρίων με στόχο τη στέγαση των υπηρεσιών της περιφέρειας, αντιπροτείνοντας να αναζητηθούν κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που δεν θα επιβαρύνουν τον «περιφερειακό» κορβανά.

Παράλληλα, ο πρώην περιφερειάρχης αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, πρότεινε να αναλάβει η περιφέρεια Αττικής την ανάπλαση του, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, επένδυση που όπως είπε θα τονώσει αποφασιστικά την απασχόληση, το εμπόριο, την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

«Ανεύφικτο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στην ΝΔ περιφερειακής παράταξης Γιώργος Κορομάντζος, ενώ νωρίτερα οι παριστάμενοι δήμαρχοι τοποθετήθηκαν στην πλειοψηφία τους θετικά για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα