ΔΟΜ: Το Trafficking μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπιστεί

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Trafficking, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε μια θλιβερή πραγματικότητα, ότι οι μετανάστες εκτίθενται συχνά σε δυσανάλογους κινδύνους εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας μακριά από τη χώρα τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε μήνυμα του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ. Και προσθέτει: «Ωστόσο, κάθε χρόνο εκατομμύρια μεταναστών πέφτουν θύματα trafficking στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα και παγιδεύονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, άνδρες και γυναίκες, εξαναγκάζονται σε εργασία, υφίστανται βία, απειλές και ψυχολογική χειραγώγηση. Συχνά, βρίσκουν τους εαυτούς τους εγκλωβισμένους λόγω άδικων διαδικασιών “στρατολόγησης” την ώρα μάλιστα που αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις από τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Υπάρχουν και άλλες μορφές εκμετάλλευσης, όπως το να δουλεύει κάποιος κοπιαστικά υπό επικίνδυνες συνθήκες, να διαπραγματεύεται ένα μεροκάματο για απαξιωτικούς μισθούς, να αντιμετωπίζει κρυφούς κινδύνους εντός ή και εκτός ωραρίου. Όλα τα παραπάνω βλάπτουν τους μετανάστες και παραβιάζουν τα δικαιώματά τους».

Ακόμη ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ υπογραμμίζει: «Το Trafficking εντοπίζεται σήμερα σε κάθε χώρα, σε κάθε παράγοντα της οικονομίας. Είτε μιλάμε για επιχειρήσεις καφέ, ρούχων ή κατασκευαστικές, ένα είναι ξεκάθαρο. Κανένας χώρος εργασίας δεν είναι άτρωτος εναντίον της απειλής του trafficking. Και είναι παραπάνω από εμφανές, ότι μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κυρίως οι καταναλωτές, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις τους και τις τοπικές κοινωνίες, οφείλουν να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Πρέπει όλοι να επιμείνουμε έτσι ώστε οι αλυσίδες ανεφοδιασμού να είναι απαλλαγμένες από κάθε μορφή trafficking και εργασιακής εκμετάλλευσης. Ήδη βλέπουμε σημάδια αλλαγής. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιριών αναλαμβάνει δράση αναφορικά με τις αλυσίδες ανεφοδιασμού. Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αναπτύσσουν νέες στρατηγικές και μηχανισμούς για μεγαλύτερη επιχειρησιακή αξιοπιστία. Η κοινωνία των πολιτών ήδη παίζει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας, σε περίπτωση ανάγκης».

Επιπλέον ο κ. Λέισι Σουίνγκ σημειώνει: «Θέλω να εστιάσω σε μία πρόκληση – κλειδί, που βλέπω ως το επόμενο βήμα. Την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας ότι οι μετανάστες που έχουν εξαπατηθεί να λάβουν τη βοήθεια που τους αναλογεί και αξίζει. Οι εταιρείες μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διασφαλίζοντας όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τους, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση όσων έχουν ήδη πέσει θύματα trafficking. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω στενής συνεργασίας με τις κυβερνήσεις, με οργανισμούς από την Κοινωνία των Πολιτών, με διεθνείς οργανισμούς και φυσικά με τα ίδια τα θύματα. Τα κράτη συνεχίζουν να έχουν το πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και στην προστασία των θυμάτων αυτής. Με τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε προς όφελος των θυμάτων».

«Ο ΔΟΜ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Ευθυγραμμισμένος με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών “Προστατεύω, Σέβομαι, Θεραπεύω”, οι οδηγίες του ΔΟΜ περιγράφουν τις διεξόδους και τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Οι οδηγίες περιγράφουν τρόπους πρόσβασης των θυμάτων σε υπηρεσίες υποστήριξης, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής, αφορούν μετακίνηση σε καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα, παρέχουν εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής και επανένταξη εάν είναι δυνατόν. Οι επιχειρήσεις οφείλουν επίσης να αναπτύξουν μηχανισμούς προστασίας και αποτροπής περαιτέρω πρακτικών εκμετάλλευσης. Όλο και περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που εμφανίζονται σε μεγάλες αλυσίδες ανεφοδιασμού, αλλά η αποκατάσταση των θυμάτων παραμένει μία καινούργια πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε εις διπλούν τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη των θυμάτων trafficking θα αποτελεί πλέον πυλώνα της αποστολής μας», καταλήγει ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ.

ΑΠΕ _ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα