Δολοφονία Κασόγκι: Στο στόχαστρο ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας

Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην τουρκική αστυνομία να πραγματοποιήσει έρευνες σε ένα πηγάδι στον κήπο της κατοικίας του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αρχές έχουν ήδη ερευνήσει το προξενείο και την κατοικία του γενικού προξένου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας.

«Έχει αίμα στα χέρια του ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν» λέει σύμβουλος του Ερντογάν

Ενας σύμβουλος του τούρκου προέδρου κατηγόρησε σήμερα τον πρίγκιπα διαδοχο της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει “αίμα στα χέρια του” αναφερόμενος στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Αυτή ήταν η σκληρότερη μέχρι σήμερα κατηγορία που διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του Ερντογάν εις βάρος του Ριάντ σχετικά με την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις δηλώσεις αυτές.

Το Ριάντ έχει αποδώσει τον θάνατο του Κασόγκι σε μια “ανεξέλεγκτη επιχείρηση” για την οποία ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε γνώση.

“Είναι μια ντροπή που φθάνει μέχρι τον πρίγκιπα διάδοχο (Μοχάμεντ μπιν) Σαλμάν. Τουλάχιστον πέντε μέλη της ομάδας των εκτελεστών είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα και είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ενεργούσαν χωρίς να γνωρίζει εκείνος”, έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Birlik ο Ιλνούρ Τσεβίκ, ένας σύμβουλος του Ερντογάν.

“Ακόμα και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σώσει τον (Μοχάμεντ μπιν) Σαλμάν, στα μάτια του κόσμου είναι ένα πρόσωπο υπό αμφισβήτηση με το αίμα του Κασόγκι στα χέρια του”.

Ο Τσεβίκ είναι ένας από τους πολλούς συμβούλους του Ερντογάν, αλλά δεν είναι προβεβλημένος. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι απόψεις του στο άρθρο αντανακλούν εκείνες του Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλίες του χθες και σήμερα υπογράμμισε την ανάγκη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι–“εκείνοι που διέταξαν την δολοφονία και εκείνοι που την εκτέλεσαν”.

Στη CIA τα στοιχεία που έχουν οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών

Οι τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών έδωσαν στην αρχηγό της CIA Τζίνα Χάσπελ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο πλάισιο της έρευνας για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία είναι μία από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που συμμετέχουν στις ενορχηστρωμένες διαρροές στοιχείων της υπόθεσης Κασόγκι, η τουκρική MIT «ενημέρωσε την Τζίνα Χάσπελ για τις αποδείξεις που συνδέονται με την δολοφονία του δημοσιογράφου».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η MIT έδειξε στην διευθύντρια της CIA τα βίντεο και τις ηχητικές καταγραφές και «μοιράστηκε» μαζί της «τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του προξενείου και της προξενικής κατοικίας της Σαουδικής Αραβίας (στην Κωνσταντινούπολη)».

Τις ημέρες που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, τουρκικές εφημερίδες αποκάλυψαν ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή του ηχητικές καταγραφές που αποδεικνύουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίσθηκε, δολοφονήθηκε και διαμελίσθηκε.

Η ύπαρξη αυτών των ντοκουμέντων δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από την Αγκυρα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα στοιχεία χθες κατά την ομιλία του ενώπίον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του AKP, κατά την οποία είχε δεσμευθεί ότι «θα αποκαλύψει την γυμνή αλήθεια» για την δολοφονία.

Σύμφωνα με την Sabah, η Τζίνα Χάσπελ, μία πράκτορας καριέρας και τουρκόφωνη, που ορίσθηκε επικεφαλής της CIA τον Απρίλιο, είχε «συνομλίες σε υψηλό επίπεδο» στην Αγκυρα, όπου προσγειώθηκε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η Χάσπελ μετέβη αεροπορικώς στην Τουρκία τη Δευτέρα — για μια επίσκεψη που μία από τις πηγές ανέφερε ότι σκόπευε να είναι σύντομη — τρεις εβδομάδες έπειτα από την εξαφάνιση του Κασόγκι μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μερικές ημέρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις αρχές της Τουρκίας να μοιραστούν με εκείνες των ΗΠΑ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την υπόθεση.

Eρντογάν «φωτογραφίζει» τον Μπιν Σαλμάν: Δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους υπεύθυνους για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να αποφύγουν την δικαιοσύνη και αυτό αφορά τόσο εκείνους που την διέταξαν όσο και εκείνους που την εκτέλεσαν.

“Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη συγκάλυψη αυτής της δολοφονίας και θα διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπεύθυνοι–από εκείνους που την διέταξαν ως εκείνους που την εκτέλεσαν–δεν θα γλιτώσουν από την δικαιοσύνη”, είπε ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που μοιράστηκε στοιχεία της τουρκικής έρευνας σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι σε χθεσινή του ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

“Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε νέα στοιχεία με τρόπο διαφανή με τους εταίρους μας για να φωτίσουμε τις σκοτεινές πτυχές αυτής της δολοφονίας”, είπε

Η παραδοχή της Σαουδική Αραβίας και οι αντιδράσεις

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο Κασόγκι — αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος, αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου — σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο κατά την εκδοχή που έδωσε αυτό συνέβη έπειτα από έναν «διαπληκτισμό» στη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές». Πολλοί αμφισβητούν την εκδοχή του Ριάντ. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τον Κασόγκι ουσιαστικά εκτέλεσε μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε αυθημερόν για αυτόν τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τραμπ, ο οποίος συνήψε στενότερες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ αφότου ανέλαβε την εξουσία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του ζητεί από αυτήν της Τουρκίας όποια ηχητικά αρχεία και όποια βίντεο έχει στη διάθεσή της. Ένα μέρος του υλικού αυτού έχει περιγραφεί προφορικά σε αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι πηγές του Ρόιτερς διευκρίνισαν ότι η Χάσπελ δεν σχεδιάζει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού της.

Ιράν: Είχαν την κάλυψη των ΗΠΑ οι Σαουδάραβες

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε ποτέ να δολοφονήσει τον Τζαμάλ Κασόγκι χωρίς αμερικανική προστασία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Κανένας δεν θα φανταζόταν ότι στον σημερινό κόσμο και στον νέο αιώνα θα γινόμαστε θεατές ενός τόσο οργανωμένου φόνου και ότι ένα σύστημα θα σχεδίαζε μια τόσο ειδεχθή δολοφονία”, είπε ο Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο. “Δεν νομίζω ότι μια χώρα θα τόλμαγε να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς την προστασία της Αμερικής”.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι εχθροί στην ίδια περιοχή και έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές στις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη και διαφορετικές πολιτικές φράξιες στο Ιράκ και στον Λίβανο.

Η αμερικανική προστασία επέτρεψε στο Ριάντ να πραγματοποιήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των αμάχων στον πόλεμο στην Υεμένη, είπε ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

“Αν δεν υπήρχε καμία αμερικανική προστασία ο λαός της Υεμένης θα αντιμετώπιζε αυτούς τους κτηνώδεις βομβαρδισμούς;”, διερωτήθηκε ο Ροχανί, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια “αμερόληπτη” έρευνα για την “αδιανόητη” δολοφονία του Κασόγκι.

Nτ. Τουσκ: Σοκαριστική δολοφονία, να ριχθεί άπλετο φως

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σήμερα να ριφθεί άπλετο φως στη «σοκαριστική δολοφονία» του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, «όποιος κι αν είναι ο δράστης».

«Το μοναδικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον είναι να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, όποιος κι αν είναι ο δράστης», δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Ήταν ένα τόσο φρικτό έγκλημα που ακόμη και το ελάχιστο ίχνος υποκρισίας μάς προκαλεί ντροπή», πρόσθεσε, καλώντας τους ευρωβουλευτές να επαγρυπνούν ώστε «η Ευρώπη, τα κράτη μέλη ή οι θεσμοί» να μην συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε «αμφιλεγόμενο παιχνίδι» στην υπόθεση αυτή.

«Δεν είναι ο ρόλος μου να πω ποιος θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα τίνος εδώ», υπογράμμισε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στη σκιά του σκανδάλου ο MbS θα μιλήσει σε διεθνές φόρουμ στο Ριάντ

O πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε φόρουμ επενδυτών, το οποίο έχει επισκιάσει η διεθνής κατακραυγή για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μια ημέρα μετά την έκκληση της Τουρκίας προς το Ριάντ να “κινήσει γη και ουρανό” για να βρει τους υπεύθυνους.

Το βασίλειο δέχεται αυξανόμενη πίεση εξαιτίας της υπόθεσης, που έχει πλήξει τις σχέσεις του με τους βασικούς δυτικούς συμμάχους του. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η προσπάθεια που έκανε η Σαουδική Αραβία να συγκαλύψει την δολοφονία του Κασόγκι ήταν το «απόλυτο φιάσκο» την ώρα που η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να ανακαλέσει τις βίζες κάποιων από τους σαουδάραβες υπόπτους.

Δεκάδες δυτικοί πολιτικοί, υψηλόβαθμοι διεθνείς τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών μποϊκοτάρισαν την φετινή διάσκεψη Future Investment Initiative που ξεκίνησε χθες στο Ριάντ, αλλά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έδειξε ότι ακόμη και έτσι μπορεί να συνάπτει επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς την πρώτη κιόλας ημέρα της διάσκεψης υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 50 δισ δολαρίων.

Ο MbS (όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου και αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων, έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην διάσκεψη, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση “εξαιρετική–περισσότεροι συμμετέχοντες, περισσότερα χρήματα”, αλλά δεν εκφώνησε ομιλία.

Ο πρίγκιπας έφθασε στην διάσκεψη αφού παραβρέθηκε σε συνάντηση του πατέρα του και ισχυρότερου υποστηρικτή του βασιλιά Σαλμάν με τους συγγενείς της οικογένειας του Κασόγκι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαλάχ. Το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων SPA δημοσιοποίησε φωτογραφίες από τη συνάντηση, περιλαμβανομένης και μιας που δείχνει τον πρίγκιπα να ανταλλάσσει χειραψία με τον Σαλάχ, που έδειχνε εκνευρισμένος.

Ο MbS είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε ένα πάνελ αργά σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρίγκιπας δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι το Ριάντ θα ανακοίνωνε στη διάρκεια της συγκεκριμένης διάσκεψης μια “εντυπωσιακή συμφωνία”.

Παρά το μποϊκοτάζ ηχηρών ονομάτων, ακόμη και από την Wall Street, υψηλόβαθμοι διεθνείς τραπεζίτες μετέβησαν τελικά στο Ριάντ για την διάσκεψη, μια ένδειξη ότι οι παγκόσμιες τράπεζες διστάζουν να αποχωρήσουν από επικερδείς σαουδαραβικές συμφωνίες.

Η Ρωσία έστειλε πολυάριθμη αντιπροσωπεία στην διάσκεψη υπό τον Κίριλ Ντμιτρίεφ, τον επικεφαλής της Direct Investment Fund. Όπως δήλωσε χθες, ενώ η δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι κινήσεις των Σαουδαράβων για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα