ΔΝΤ: Οι δανειστές να κάνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ μένει σταθερό στην απόφαση του να μη συμμετέασχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν κάνουν τίποτα για την ουσιαστική απομείωση του.

Το μήνυμα δόθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, ο οποίος είπε ότι το ΔΝΤ δεν θα καλύψει μέρος των επόμενων υποδόσεων που θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα, διότι δεν έχει εκπληρωθεί η βασική προϋπόθεση – η ελάφρυνση του χρέους.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Όμπσφελντ μίλησε απερίφραστα για τις προθέσεις του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει δάνειο», είπε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα».

Στην ερώτηση, τι είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απάντησε ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις για βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του Γερμανού δημοσιογράφου.

«Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα