ΔΝΤ: Κίνδυνος για νέο πιστωτικό γεγονός

financial-crisis-concept-thumb8038079Το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο πιστωτικό κραχ και τον κίνδυνο νέας κρίσης, με επίκεντρο αυτή τη φορά, τις αναδυόμενες αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι  θα μπορούσε να προκληθεί ένα πιστωτικό ατύχημα στις αναδυόμενες αγορές με διεθνείς προεκτάσεις αν προχωρούσε η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της FED.

Στην έκθεσή του το ταμείο τονίζει πως οι πιο ευάλωτες χώρες έναντι μιας αύξηση των επιτοκίων είναι η Κίνα, η Χιλή, η Βραζιλία, η Τουρκία, καθώς η έκθεσή τους στις ΗΠΑ είναι μεγάλη.

«Το σοκ στον εταιρικό κλάδο γρήγορα θα μεταδοθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις τράπεζες» εκτιμά χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της, τα οποία από το 2009 παραμένουν στο 0% – 0,25%.

To ότι επί σειρά ετών,τα επιτόκια βρίσκονταν τόσο χαμηλά ώθησαν στα ύψη τον εταιρικό δανεισμό των αναδυόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάρτησή τους από την αμερικανική νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα