ΔΝΤ: Δεν απαιτούνται νέα μέτρα από την Ελλάδα

Κόντρα στο αντιπολιτευτικό αφήγημα στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει σαφές ότι δεν απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη διαφορά εκτίμησης με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ ζητάει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», διευκρίνισαν χθες βράδυ πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν, μετά το σχετικό θόρυβο που δημιούργησαν ισχυρισμοί μέρους της ελληνικής αντιπολίτευσης, ερωτήθηκαν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του οργανισμού ως προς τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη και για το εάν ζητούνται νέα μέτρα.

Το Ταμείο υπενθύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό αποσαφηνίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών.

Παράλληλα τονίστηκε ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αύριο Παρασκευή ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ Τόμσεν.

Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω τοποθετήσεις του ΔΝΤ έχουν προκαλέσει έκδηλη αμηχανία στο χώρο της αντιπολίτευσης, καθώς τα οικονομικά επιτελεία της είχαν κατά κόρον επενδύσει στο αφήγημα της βεβαιότητας επιβολής νέων οικονομικών μέτρων, ιδίως μετά τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις στην έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο μήνα.

Πηγές προσκείμενες στην οδό Πειραιώς μιλούσαν σήμερα το πρωί για τριβές μεταξύ οικονομικού και επικοινωνιακού επιτελείου κατά την πρώτη προσπάθεια χειρισμού των νέων αυτών επίσημων δεδομένων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα