ΔΝΤ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο πλανήτης στηρίζεται λιγότερο πλέον στη μεγαλύτερη οικονομία του για να «συντηρήσει» την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,5% το 2017, έναντι 3,2% το 2016 και στο 3,6% το 2018. Όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάκαμψη μεταβάλλονται, καθώς ο κόσμος μας στηρίζεται λιγότερο από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία και περισσότερο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ευρωζώνη και τον Καναδά.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2017 και το 2018, έναντι της πρόβλεψης του περασμένου Απριλίου που έκανε λόγο για 2,3% και 2,5% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά τη Μ. Βρετανία, σε μία εποχή που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το Brexit, το ΔΝΤ υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε 1,7% λόγω των χειρότερων του αναμενόμενου επιδόσεων στο α’ τρίμηνο του έτους.

Οι υπόλοιπες, ωστόσο, μεγάλες οικονομίες κλείνουν… το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,7% φέτος, αναβαθμίζοντας την πρόβλεψη κατά 0,1% έναντι του Απριλίου. Για το 2018 η ανάπτυξη της Κίνας τοποθετείται στο 6,4%.

Το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος, έναντι 1,7% της προηγούμενης πρόβλεψης και 1,7% το 2018 έναντι 1,6% της προηγούμενης πρόβλεψης του ΔΝΤ. Ο Καναδάς από την πλευρά του, θα ηγηθεί των χωρών του G7 φέτος, εμφανίζοντας ανάπτυξη 2,5%, έναντι 1,9% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του Καναδά το 2018 στο 1,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα