ΔΝΤ:Έντονες ανησυχίες για την Ευρώπη

αρχείο λήψης (2)

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ,με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο,προειδοποίησε για ένα «εφιαλτικό» σενάριο για την Ευρώπη , ο οποίος εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ΔΝΤ αναφορικά με το τι μπορεί να φέρουν στο άμεσο μέλλον η προσφυγική κρίση, το Brexit και η άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού.

Συγκεκριμένα,ο κ. Όμπστφελντ ανέφερε πως ανησυχεί για ένα «εφιαλτικό σενάριο» για την Ευρώπη, με βάση το οποίο τα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν θα επιθυμούν στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους, γεγονός το οποίο θα αποδυναμώσει τους οικονομικούς δεσμούς της Ευρώπης.

«Ανησυχώ πολύ εξαιτίας της ισχυρής τάσης που βλέπω ότι υπάρχει στην Ευρώπη και αφορά στην απομάκρυνση των χωρών της ΕΕ από την ολοκλήρωση της αγοράς», είπε και εξήγησε ότι η προσφυγική κρίση οδηγεί πολλά κράτη μέλη να ζητούν πιο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με την κινητικότητα στην Ένωση και να ασκούν πιέσεις για τα ανοιχτά σύνορα της Ένωσης.

Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε πως υπάρχει και μεγάλη πολιτική πίεση η οποία προέρχεται από τις ακραίες δυνάμεις στην ΕΕ η οποία, όπως τόνισε, θα μπορούσε να ακυρώσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι, όπως ανέφερε ο οικονομολόγος, η πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα