Διττή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  η σημερινή συνεδρίαση, ήταν διττή συνεδρίαση, καθώς έγινε αξιοσημείωτη προσπάθεια ανάκτησης του «φράγματος» των 800 μονάδων, με τράπεζες και blue chips σε έντονο ανοδικό κρεσέντο, όμως η διαρροή πληροφοριών ότι παραμένει η διάσταση απόψεων για το ελληνικό χρέος, οδήγησε σε ταχύτατη αλλαγή σκηνικού με καταιγισμό ρευστοποιήσεων και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας.

Ειδικά η διαρροή πληροφορικών από αξιωματούχο της Ε.Ε. ότι οι πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup είναι 50-50, «σκότωσαν» το momentum της αγοράς, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό.

Και τούτο διότι όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καλλιεργηθεί κλίμα ότι πάμε σε συμφωνία στις 22 Μαΐου, κάτι που είχε γίνει πειστικό και στην αγορά, ευρύτερα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο κυρίαρχος καταλύτης που έδωσε τη μεγάλη άνοδο των 130 μονάδων από τα χαμηλά των 670 έως τις 800 μονάδες, ή σε ποσοστό 18,70% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις για το ξεκαθάρισμα του τοπίου συνδυαστικά με την ειδησεογραφία έως την προσεχή Δευτέρα που υπάρχει το Eurogroup.

Όμως, για άλλη μια φορά μαρτυράται το πόσο ρηχή και ευάλωτη είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις όποιες διαρροές, σενάρια ή «πληροφορίες», που δύναται να οδηγήσουν κορυφαίους τίτλους σε εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις.

Από την άλλη πλευρά, αφορμές αναζητούν οι traders για κατοχύρωση κερδών και η σημερινή δόθηκε, παρ’ ότι οι ρευστοποιήσεις έγιναν ταχύτατα παρουσιάζοντας εικόνα σχεδόν πανικού.

Πάντως, ήταν η δεύτερη απόπειρα ανάκτησης των 800 μονάδων μετά από αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 799,16 μονάδες.

Σήμερα Τετάρτη λοιπόν ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 800,08 μονάδων, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 22 μηνών, όμως δεν κράτησε τα επίπεδα αυτά και με καταιγισμό ρευστοποιήσεων στο φινάλε, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 789,08 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,04%!

Ήταν συνεδρίαση πολύ αυξημένου ενδοσυνεδριακού trading σχεδόν σε όλο το φάσμα του FTSE 25 και των τραπεζών, που έφτασαν να κερδίζουν έως και 6,96%, όμως στο τέλος απώλεσαν σχεδόν όλα τα κέρδη τους!

Παρόμοια εικόνα και στα μη τραπεζικά blue chips που από την εξαιρετικά θετική εικόνα που είχαν μισή ώρα πριν το κλείσιμο, στο φινάλε έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη τους, ενώ δέκα μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.094,74 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, το ίδιο και ο Mid Cap που έκλεισε στις 515,54 μονάδες με πτώση 0,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.047,45 μονάδες με άνοδο 0,63%, παρ’ ότι έφτασε να κερδίζει έως και 3,86%.

Αυξημένος – έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων – ήταν σήμερα ο τζίρος κυρίως λόγω των πολλαπλών πακέτων και της ιδιαίτερης κινητικότητας που παρατηρήθηκε στον τίτλο του ΟΤΕ.

Η αξία συναλλαγών της αγοράς έφτασε στα 123,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,62 εκατ., ήτοι το 22% του τζίρο ήταν πακέτα, τα περισσότερα των οποίων έγιναν στη μετοχή του οργανισμού.

Στη μετοχή του ΟΤΕ διακινήθηκαν συνολικά 4,2 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου που έφτασε στα 41,92 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1/3 του συνολικού τζίρου της αγοράς.

Η μετοχή της Πειραιώς έφτασε να κερδίζει έως 6,96% όμως τελικώς έκλεισε με άνοδο μόλις 0,87%, η Eurobank από το +4,37% έκλεισε χωρίς διακύμανση, η Εθνική από το +4,4% έκλεισε με άνοδο 1,89% και η Alpha Bank από το +2,20% ενδοσυνεδριακά έκλεισε χωρίς διακύμανση.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με άνοδο 3,45%, Viohalco +2,43%, Lamda Development +2,06% (λόγω προσδοκίας εξελίξεων σχετικά με το Ελληνικό) και Motor Oil +1,37%.

Στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25 η Aegean Airlines που υποχώρησε κατά 3,69% καθώς σήμερα 17 Μαΐου ήταν η ημέρα αποκοπής του μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2016.

Η αλλαγή σκηνικού στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση επηρέασε αντανακλαστικά και τη μικρότερη και την περιφέρεια, όπου μαζεύτηκαν σημαντικά οι εξάρσεις. Η Forthnet έκλεισε για 3η συνεχή συνεδρίαση με άνοδο άνω του 19% λόγω του deal με τους Κινέζους της ΖΤΕ, ενώ καλά κέρδη είχαν επίσης μετοχές όπως Δρομέας, Χαϊδεμένος, Attica Bank, Βιογιατζόγλου, Revoil, Νηρέας κ.λπ.

Για πολλοστή συνεδρίαση οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν περισσότερες εξ όσων είχαν απώλειες με το συσχετισμό να διαμορφώνεται στο 75 και 38 αντίστοιχα, ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν χωρίς διακύμανση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα