Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την τριήμερη ανάπαυλα, επιχειρεί να “διασκεδάσει” λίγο τις εντυπώσεις, διακόπτοντας το εξάημερο πτωτικό σερί, που του στέρησε το 6,15% της αξίας του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,79% στις 613,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.610,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,98% στις 428,24 μονάδες.

Μετά από έξι μέρες πτώσης και -6,15% στον γενικό δείκτη, το Χρηματιστήριο φαίνεται ότι “γλίτωσε” μέσα από τις αργίες του το βίαιο sell off της Wall Street της Δευτέρας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα που το κλίμα δείχνει να έχει βελτιωθεί δεν δείχνει διαθέσεις να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της εξαήμερης πτώσης, εμφανίζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του έντονη νευρικότητα.

Άλλωστε, ακόμη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μικτά πρόσημα στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν αν το θεαματικό ράλι των δεικτών της Wall Street θα έχει συνέχεια. Οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν χθες ένα από τα πιο εντυπωσιακά ράλι των τελευταίων ετών, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει πάνω από 1.000 μονάδες μετά από τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Οι προσδοκίες άλλωστε για ένα santa rally στην ελληνική κεφαλαιαγορά είναι σημαντικά χαμηλές. Η εικόνα της αγοράς μόνο επιφύλαξη “εμπνέει”, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό διότι οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου το 2019 δεν δείχνουν να είναι ικανές να κινητοποιήσουν τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά αδιάφοροι ακόμη και για ενδιαφέροντες ελληνικούς τίτλους.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, τα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και οι εντάσεις που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, είναι οι βασικοί λόγοι της εικόνας του Χρηματιστηρίου στη λήξη του έτους. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να αποφορτίζεται ούτε στο ξεκίνημα του 2019. Πόσο μάλλον δε όταν το νέο έτος θα έχει τρεις εκλογικές διαδικασίες, με τη μητέρα των μαχών, τις βουλευτικές εκλογές, να κυοφορεί μεγάλες μάχες, με ισχυρή δόση λαϊκισμού και πολιτικού αριβισμού, σε μια πληγωμένη χώρα.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ σημειώνει κέρδη 3,23%, με τις Eurobank, Βιοχάλκο και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη 2,65%, 2,41% και 2,30% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Τιτάν, Grivalia, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Motor Oil, Φουρλής και Ελλάκτωρ (στην πρώτη του μετά την επιστροφή στον FTSE 25), με τις Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη και Jumbo να κινούνται ήπια πτωτικά. Απώλειες 1,33% σημειώνει ο ΟΛΠ ενώ η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 1,39%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα