Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Νέα προσπάθεια να αντιδράσει και να κινηθεί ανοδικά επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επί τις έξι ημέρες της πτώσης που προηγήθηκαν δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την κυριαρχία των πωλητών, οι οποίοι επεμβαίνουν επιλεκτικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,85% στις 641,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.682,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,72% στις 471,31 μονάδες.

Η νευρικότητα δεν λείπει ούτε και σήμερα από το ταμπλό, με την αγορά να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στηριγμάτων μετά από έξι ημέρες πτώσης και απόλυτης κυριαρχίας των πωλητών. Στην ουσία βρίσκεται εκεί που κινήθηκε επί τους δύο μήνες της συσσώρευσης, με την πλάγια κίνηση να υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα και την έλλειψη καταλυτών.

Την ίδια ώρα, η αγορά έχει προβληματιστεί από την εικόνα που έδειξε η κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη, καθώς τόσο οι θεσμοί όσο και οι επενδυτές “κούνησαν” το δάχτυλο για την αδράνεια που επιδεικνύει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, η ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος συνδέονται με τα προαπαιτούμενα, επομένως η αδράνεια καθυστερεί περαιτέρω τα μέτρα που αναμένει η αγορά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο φόβος της αγοράς μετά τη λήξη των Μνημονίων τον Αύγουστο ήταν η συνέπεια που θα επιδείκνυε η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς το “κίνητρο” των δόσεων. Και δυστυχώς αυτοί οι φόβοι επιβεβαιώνονται, καθηλώνοντας και την αγορά, την ώρα μάλιστα που σε λίγες ημέρες η χώρα εισέρχεται και επισήμως στο εκλογικό έτος του 2019.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει ανοικτά μέτωπα στις 16 δεσμεύσεις της, τα οποία και λήγουν φέτος. Σε αυτά τα μέτωπα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, ενώ οι θεσμοί περιμένουν και το σχέδιο για τα ΝPEs. Η αρχική προθεσμία έληγε στο τέλος Δεκεμβρίου αλλά ατύπως “μεταφερθεί” για το τέλος Ιανουαρίου, κάτι που επηρεάζει και την επιστροφή της χώρας στις αγορές, επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 2,98% και την Εθνική 2,22% παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Σαράντη, Coca Cola, ΟΛΠ, Eurobank, Μυτιληναίο και Alpha Bank.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Motor Oil, Φουρλής, Τιτάν, Λάμδα, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα