Διστακτική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ρυθμούς αναμονής των αποφάσεων του MSCI για τους δείκτες που συμμετέχουν ελληνικοί τίτλοι βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας προσεκτικές κινήσεις μικροδιορθώσεων των χαρτοφυλακίων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,63% στις 639,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,78% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.688,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,66% στις 502,93 μονάδες.

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, και ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες. Αν και τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο, η φημολογία βρίσκεται στα ύψη καθώς UBS και Wood θεωρούν ότι η αφαίρεση της Τρ. Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, καθώς η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον πολύ κάτω από το όριο για παραμονής της τον δείκτη και έτσι αναμένει ότι η MSCI θα προχωρήσει στην διαγραφή της.

Μια τέτοια προοπτική διατηρεί τα index trucked funds, τα οποία ακολουθούν τους δείκτες του MSCI, σε εγρήγορση. Τα funds δηλαδή που ακολουθούν κυρίως βάσει καταστατικού τους δείκτες της Morgan Stanley θα προχωρήσουν στις ανάλογες αναπροσαρμογές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκροές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε μια αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί, η ανακοίνωση των αλλαγών έχει ενεργοποιήσει κάποιο ενδιαφέρον…

Η τελευταία άποψη, η οποία διατυπώθηκε από αρκετούς εγχώριους αναλυτές, έρχεται σε αντίθεση με τις αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν εισροές σε άλλους ελληνικούς τίτλους που θα παραμείνουν στο δείκτη και οι οποίοι έχουν συμπιεστεί ιδιαίτερο το τελευταίο διάστημα φτάνοντας σε ελκυστικότατες αποτιμήσεις. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια άλλη προσθήκη.

Πάντως, πέραν των παραπάνω, το ΧΑ, ειδικά τα ξένα χαρτοφυλάκια βρίσκονται με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και πως θα αντιδράσουν στην εκπνοή του χρόνου για τον αναθεωρημένο ιταλικό προϋπολογισμό. Η Ιταλία έχει προθεσμία μέχρι απόψε να καταθέσει στην Κομισιόν ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, μετά το deadline που είχε δώσει η τελευταία καθότι όπως εξήγησε οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ιταλίας δεν βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο ταμπλό τώρα, τα βελτιωμένα αποτελέσματα του γ’ 3μηνου οδηγούν τον Σαράντη στο +3,25%, ενώ η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν κέρδη 2,47% και 2,05% αντίστοιχα, μετά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Alpha Bank, Εθνική, Φουρλή, ΟΛΠ, Coca Cola και Jumbo.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα