Διστακτικές ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών

Θετική στάση αναμονής τηρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρακολουθεί τις διεργασίες γύρω από τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία και θα κρίνουν εν πολλοίς και το καθεστώς που θα έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,56% στις 810,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,71 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.082,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,81% στις 845,81 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να αντιδρά επιφυλακτικά θετικά στα σενάρια που εντείνονται για το συνδυασμό εργαλείων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως το ανώτατο πλαφόν επιτοκίων, η μετακύληση λήξεων και η σύνδεση με τον ρυθμό ανάπτυξης παραπέμποντας σε μια ελάφρυνση της τάξης του 25% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει σήμερα στην ανάλυσή της η Τρ. Πειραιώς, ημερομηνίες κλειδιά για τις συζητήσεις αποτελούν η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου και τα Eurogroup στις 27 Απριλίου και 24 Μαΐου. Η 23η Απριλίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία και για έναν ακόμα λόγο, την επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 την οποία το ΔΝΤ αναμένεται να λάβει υπόψη στις μετέπειτα θέσεις του.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, στο χρονικό διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων χρέους, η αγορά αναμένεται να παρουσιάσει μεταβλητότητα, ενσωματώνοντας σταδιακά στις αποτιμήσεις της το μέγεθος της απομείωσης κάτω από τα εναλλακτικά σενάρια καθώς επίσης και το πακέτο των αντίστοιχων υποχρεώσεων (μεταμνημονιακή εποπτεία).

Όπως σημειώνει ο Ν. Καυκάς της Merit, η ορατότητα στο ΧΑ είναι χαμηλή βραχυπρόθεσμα, καθώς παρόλο που υπάρχουν θετικά τεχνικά σημάδια, αυτά ενδεχομένως να ευδοκιμήσουν μόνο αν το επιτρέψουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Στο μεσοδιάστημα οι διαρροές σχετικά με το πόρισμα για τα τεστ αντοχής θα επηρεάσουν την αγορά, αλλά ζητούμενο είναι και η παράλληλη αύξηση του τζίρου, προσθέτει ο ίδιος.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος στηρίζει τη θετική κίνηση, με τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, αλλά και ΑΔΜΗΕ και Aegean να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, Σαράντης, Λάμδα και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Folli Follie εξακολουθεί και σήμερα να δέχεται πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 1,41%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή και η Τέρνα Ενεργειακή.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα