Δισεκατομμύρια θα φύγουν από την “πλάτη” του ελληνικού χρέους με στόχο την ελάφρυνση

Οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι πιθανό να ανέρχονται σε ένα αστρονομικό τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει η Bild επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους του ΔΝΤ. Δηλαδή αναφέρει ότι μπορεί να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Σε χθεσινό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της μεγαλύτερης γερμανικής εφημερίδας, αναφέρεται ότι το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο στη χθεσινή ημερήσια διάταξη θεμάτων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, προτάθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνεται από την Bild.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σε τέσσερις μήνες περατώνεται το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και έτσι θα τελειώσει η διαδικασία τακτικών εμβασμάτων προς την Αθήνα, αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι των ελληνικών δημοσιονομικών. Όπως επισημαίνεται, και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί επιτέλους από τις διαρκείς, επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει και θέλει να σταθεί πλέον στα πόδια της στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις.

Ωστόσο, το πρόβλημα – σύμφωνα με το δημοσίευμα – έγκειται στην κατάσταση του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς το ύψος του εξακολουθεί να ανέρχεται σε σχεδόν 330 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς σημαντική μείωση από την έναρξη της κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστό σε όλους ότι οι Έλληνες χρειάζονται μία μεγάλη άφεση χρέους – επισημαίνεται. Η BILD, επικαλούμενη πληροφορίες της από κύκλους του ΔΝΤ, αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτή η άφεση να ανέρχεται μάλιστα σε τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειώνει ότι το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο στη χθεσινή ατζέντα στο πλαίσιο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έχει προστεθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παραπέρα, επισημαίνεται ότι το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η γερμανική πλευρά είναι ότι η Καγκελάριος Merkel και ο πρώην ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble, είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική βουλή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την ιδιότητά του ως ενός ιδιαιτέρως αυστηρού ελεγκτή. Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, καθώς η προϋπόθεση για εκείνο είναι μία νέα, τεράστια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την παράθεση της, προειδοποιητικού χαρακτήρα, δήλωσης του αρμοδίου για θέματα προϋπολογισμού του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), Otto Fricke, o οποίος τονίζει ότι ‘Θέλουμε μεν να έχουμε την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ ως καταρτισμένου επόπτη της Ελλάδας. Αλλά όχι έναντι ενός τέτοιου τιμήματος’.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα