Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας- Σαουδικής Αραβίας προκαλεί η εξαφάνιση δημοσιογράφου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ότι πρέπει να «αποδείξουν» ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που αγνοείται, έχει φύγει από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δολοφονίας του από πράκτορες του Ριάντ.

«Οι υπεύθυνοι του προξενείου δεν μπορούν να ξεφύγουν λέγοντας ότι αποχώρησε από το προξενείο, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να το αποδείξουν» επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βουδαπέστη, όπου απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνιση στην Κωνσταντινούπολη του επικριτικού προς τις σαουδαραβικές αρχές δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Εάν έχει φύγει, πρέπει να το αποδείξετε με εικόνες» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι αφίξεις και αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο εξετάζονται. Υπάρχουν πρόσωπα που ήλθαν από τη Σαουδική Αραβία. Η εισαγγελία εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο» συνέχισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Αίτημα για έρευνα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν να πραγματοποιήσουν έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα από την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά την είσοδό του στο προξενείο, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο NTV.

Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε στον Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος εκλήθη για δεύτερη φορά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρίνισε το ιδιωτικό δίκτυο.

Πηγή στους κόλπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο πρεσβευτής είχε “κληθεί” στο υπουργείο χθες Κυριακή.

“Του διαβιβάσθηκε ότι αναμένουμε να συνεργαστεί πλήρως στο πλαίσιο της έρευνας”, πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος που έχει επικρίνει την εξουσία στο Ριάντ και έγραφε κυρίως για την Washington Post, επισκέφθηκε το προξενείο την Τρίτη για την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ο Κασόγκι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο το βράδυ ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Ωστόσο το Ριάντ διέψευσε αμέσως τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισε “αβάσιμους”.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποιεί το Ριάντ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι, εάν οι πληροφορίες βάσει των οποίων ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε, επιβεβαιωθούν, οι συνέπειες θα είναι «καταστροφικές» για τις σχέσεις Ριαντ- Ουάσιγκτον.

Το βασίλειο πρέπει να δώσει «έντιμες απαντήσεις» εκτίμησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, έπειτα από τις πληροφορίες που προήλθαν από Τούρκους αξιωματούχους, βάσει των οποίων ο Κασόγκι, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου μετέβη την Τρίτη για διοικητικές δουλειές.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, που επικαλέστηκε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, ο δημοσιογράφος δεν βγήκε ποτέ ζωντανός.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας επικριτικός προς την κυβέρνηση του Ριάντ δημοσιογράφος, έγραφε κυρίως για τη Washington Post.

«Συμφωνούμε ότι εάν οι κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαιωθούν, θα είναι καταστροφικό για τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ και θα υπάρξει ένα βαρύ τίμημα για να καταβληθεί, σε οικονομικό επίπεδο ή άλλο» σημείωσε ο γερουσιαστής, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, συμμερίζεται την άποψή του.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία προωθεί την ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας, δεν έχει κάνει δηλώσεις για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι. Το Ριάντ διαβεβαιώνει ότι ο δημοσιογράφος έφυγε από το προξενείο λίγο μετά την είσοδό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα